Objavljeno: 05/11/2020

Proslavljen rođendan Grada Grubišnoga Polja

Položeni vijenci i zapaljene svijeće te služena sveta misa za poginule i umrle branitelje, održana Svečana sjednica Gradskog vijeća, dodijeljena javna gradska priznanja

/slika/vijesti/2020/2020_11/2020_11_664_x_495/201104_dan_grada.jpg

Grubišno Polje je jučer proslavilo svoj rođendan ! Naime, 4. studenog 1991. godine uspješno je završena prva hrvatska vojnoredarstvena operacija Otkos 10, kojom je oslobođeno ukupno oko 300 četvornih kilometara Bilogore te među ostalim i područje Grubišnoga Polja, zbog čega se taj dan u našem gradu slavi kao rođendan grada.
S obzirom na vrijeme u kojemu živimo proslava Dana grada bila je skromnija negoli proteklih godina. Njezino je središte bila Svečana sjednica Gradskoga vijeća u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman. Predsjednik Gradskoga vijeća Ivo Martinović na početku svoga obraćanja je prisjećajući se svih branitelja, posebice onih koji su živote dali za slobodan grad, izrazio žal što prolazi još jedna godišnjica bez valorizacije operacije Otkos 10 pripadajućom medaljom. Istaknuo je da se nakon 29 godina svjedoči podjeli branitelja i politikanstvu prilikom paljenja svijeća.-Zar su za to naši branitelji izgubili živote ? Zar nas nije sram porodica poginulih ? Trebamo li se nakon 29 godina prepucavati tko je bio policajac, a tko vojnik, tko prvi, a tko drugi ? Stvarno se nekada sramim, a vi akteri toga pogledajte se u ogledalo i zamislite ! Mi branitelji takve trebamo odstraniti  od nas, jer to rade u svoje i nečije ciljeve, a to su podjela branitelja, podjela onih koji su branili i stvarali ovu državu-kazao je Martinović. Svoj je govor zaključio navodom da je napredak u gradu vidljiv i da nije bilo jedinstva i kontinuiteta u ljudima koji vode grad, takav ne bi bio.
Gradonačelnik Zlatko Mađeruh je uz prisjećanje na Otkos 10 i veliku ulogu branitelja, ali i svih ostalih građana analizirao pozitivne pomake u gradu kojemu se, rekao je, sve više osjeća dah Europe posebno u investicijama. I to zahvaljujući Vladi RH koja je grad učinila financijski moćnijim, kreativnijim, likvidnijim, kazao je.-To su rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića, izgradnja Zone malog i srednjeg poduzetništva, sanitarne i oborinske kanalizacije u Ulici kralja Zvonimira, rekonstrukcija javne rasvjete, vodovodne mreže, sanacija kanalizacijske mreže, asfaltiranje ulice i izgradnja nogostupa u Ulici Andrije Hebranga. Rekonstrukcija dijela nerazvrstane ceste u Orlovcu Zdenačkom, izgradnja sanitarne kanalizacije u Poljanima, nogostupa Ulici T.B. Banje, doma za Rome, uređenje Mjesnog doma u Grubišnom Polju-rekao je gradonačelnik.  S vodom, plinom i proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora krajnji je cilj energetski neovisan grad kao temelj života, radnih mjesta i ostanka i povratka mladih, pri čemu je pokrenut niz projekata ciljanih prema mladoj populaciji. Kroz Centar za pomoć u kući pomaže se 200 korisnika, a putem projekta „Zaželi!“ 20 domaćica skrbi o 120 korisnika.-Ostali programi koje provodimo u lokalnoj zajednici su: potpore za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva, potpore u poljoprivredi, potpore za uređenje pročelja i krovišta višestambenih zgrada, potpore udrugama koje provode projekte od interesa za opće dobro. Grad razvija i nove ideje pa u posljednje vrijeme radimo na projektnoj ideji Doma za starije osobe kapaciteta 100 korisnika. Radimo na projektnoj dokumentaciji za biološka jezera koja bi se gradila u blizini postojećeg izletišta „Bara“, kandidirali smo mnogobrojne projekte na natječaje za dodjelu financijskih sredstava. Gradonačelnik se pohvalio da je Grubišnom Polju odobreno 4,2 milijuna kuna za izgradnju reciklažnog dvorištu, da su trenutno otvorena četiri, a u rano proljeće će biti otvoreno još šest novih gradilišta. Zahvalio je udrugama i nacionalnim manjinama te ustanovama na doprinosu doprinos u  obilježavanju svih važnih događaja.-Iskoristit ću i ovu priliku da zahvalim saborskim zastupnicima koji ovoj lokalnoj upravi pomažu, Vladimiru Bileku, Veljku Kajtaziju, Robertu Jankovicsu, a posebno našem Grubišnopoljcu Miri Totgergeliju.
A, s govornice svečane sjednice M. Totgergeli je u ulozi izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića uz čestitke sugrađanima poručio da su u ovom velikom izazovu pandemije koronavirusa Vlada i Sabor na prvo mjesto stavili zdravlje građana, a potom gospodarstvo. Pozvao je sve na ozbiljnost u ovoj teškoj situaciji.-Vlada i mi u Saboru poduzet ćemo sve da povučemo što više novca iz EU. Imamo perspektivu, trebamo svi biti ozbiljni i shvatiti da namjernim kršenjem epidemioloških mjera radimo zlo susjedu, prijatelju, obitelji. Svi moramo biti ozbiljni, odgovorni i na taj način ćemo prevladati ovo teško vrijeme-kazao je Totgergeli. Na Svečanoj je sjednici bio nazočan i saborski zastupnik Vladimir Bilek.
Svečana sjednica bila je prilika da gradonačelnik Mađeruh i predsjednik vijeća Martinović dodijele Javna priznanja. Plaketu 4. studeni 1991. godine dobio je Milorad Tomić, bivši ravnatelj Gradskog društva Crvenoga križa za dugogodišnji humanitarni rad i djelovanje na smanjenju siromaštva i socijalne isključenosti ugroženih skupina na području grada. Plaketu su dobili i Damir Kosina i Mirko Milković za poseban doprinos tijekom Domovinskoga rata. Povelja Grada Grubišnoga Polja dodijeljena je Vatrogasnoj zajednici Grada Grubišnoga Polja za naročiti doprinos u razvoju vatrogastva i zaštite od požara na području Grada Grubišnoga Polja, srednjoškolskoj profesorici savjetnici Blaženki Orct za naročiti doprinos u odgoju i obrazovanju na području grada te Miroslavu Šandi koji je ove godine krv darovao stoti puta. Zahvalu je uime laureata uputio Milorad Tomić.-Zahvaljujem uime kolegica i kolega. Priznanja obvezuju i za ubuduće stoga sam siguran da ćemo svatko iz svog područja djelovanja i ustrajati na dobrobiti ovoga društva i zajednice-kazao je M. Tomić.
Do sada smo navikli da sjednici prisustvuju brojni uzvanici, no s obzirom na naputke Stožera civilne zaštite RH koji javna okupljanja ograničavaju na 50 osoba i u manjem opsegu od toga naputka je svečana sjednica i održana.
Sjednicu je himnom Lijepa naša otvorila i pjesmom Dajem ti sebe zatvorila Marta Bijelić u korepeticiji Ljubomira Stamenića.
Povodom Dana Grada izaslanstvo Hrvatskoga sabora, čelnici Grada Grubišnoga Polja i Policijske postaje te izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskoga rata danas su položili vijence i zapalili svijeće ispred spomenika grubišnopoljskim braniteljima u Ulici 77. samostalnog bataljuna ZNG-a. U 10 sati je u župnoj crkvi sv. Josipa u Grubišnom Polju grubišnopoljski župnik preč. Većeslav Magić služio svetu misu posvećenu svim poginulim i umrlim braniteljima te boljitku građana i grada. (Tekst i foto: Michael Palijan)