Objavljeno: 23/04/2014

Pravo na život u zajednici

Zagrebačka Udruga za promicanje inkluzije, koja već deset godina provodi programe deinstitucionalizacije i razvoja stručnih službi podrške u lokalnim zajednicama za osobe s intelektualnim poteškoćama, u partnerstvu s Gradom Grubišnim Poljem na gradskom području provodi program „Pravo na život u zajednici“. Naime, tim se programom osobe s intelektualnim poteškoćama i uključiti ih u život njihove lokalne zajednice. Većina štićenika zbrinutih u stambenim zajednicama su s područja Bjelovarsko-bilogorske županije te su većinom bili smješteni u udaljenim institucijama poput one u Oborovu ili Pustodolu nedaleko Zagreba.

Udruga je u dva gradska stana osnovala dvije stambene zajednice u kojima su zbrinute deinstitucionalizirane osobe s intelektualnim poteškoćama. Nakon što je prva stambena zajednica sa četvero štićenika otvorena u Hebrangovoj ulici početkom 2008. godine, polovicom, te godine je otvorena i druga u ulici Matije Gupca, gdje je smješteno pet korisnika, a danas je ukupno sedam stambenih zajednica.

Veliku podršku tom programu, koji se sada provodi pod okriljem Ministarstva socijalne politike i mladih dao je i Grad Grubišno Polje ponudivši vlastite stanove za smještaj štićenika. To je bilo nešto novo za nas, ali smo odmah prihvatili program jer se bavi ljudima i osobama s poteškoćama. Socijalno smo osjetljivi a to se vidi i kroz Program pomoći u kući starijim osobama koji se na našem području veće nekoliko godina provodi - rekao je gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

Vezane vijesti:

Od jedne zajednice s četvero korisnika narasli na sedam zajednica s 26 korisnika i 16 zaposlenika

Inkluzija