Objavljeno: 29/04/2021

Bistra uvedena u posao, kreće izgradnja reciklažnog dvorišta

Riječ je o projektu vrijednom 5,2 milijuna kuna koji će s 85 posto biti sufinanciran iz EU programa Konkurentnost i kohezija

/slika/vijesti/2021/2021_03/2021_03_664_x_495/210429_bistra_uvodenje.jpg

Nakon što je prije dva tjedna potpisan ugovor s đurđevačkom Bistrom za izvođenje radova na projektu službenoga naziva “Izgradnja reciklažnog dvorišta u Grubišnom Polju”, danas je ta tvrtka uvedena u posao. Riječ je o projektu vrijednom 5,2 milijuna kuna koji će se provoditi s 85 postotnim sufinanciranjem europskog operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok će ostatak novca osigurati Grad Grubišno Polje.
Projektant Danko Fudurulja iz zagrebačke tvrtke IPZ Projekt, koja je ujedno i nadzornik radova, kaže da je reciklažno dvorište građevina koja služi za skupljanje otpada.-Skuplja se staklo, plastika, papir i metali, iznimno bio i miješani komunalni otpad te će za glomazni otpad biti kontejneri što će naročito interesirati građane da ne moraju ići do odlagališta. Također je 26 vrsta opasnoga otpada, koje se skupljaju u posebnom dijelu dvorišta-kaže D. Fudurulja, potvrđujući da dvorište neće zagađivati okoliš, jer će sva oborinska voda s plohe veličine od oko 2000 četvornih metara biti pročišćavana putem separatora ulja i masti.
Nakon pripremnih, pravi radovi će krenuti za sedam dana kaže glavni inženjer gradilišta Robert Rogoz, navodeći da bi vrlo vjerojatno mogli biti gotovi i ranije.
Reciklažno dvorište će biti izgrađeno na parceli unutar Komunalca.-Ocijenili smo da je to najbolje u tom prostoru jer je neškodljivo za okoliš. To je još jedan ekološki projekt koji nas približava ispunjavanju direktiva Europske unije-kazao je gradonačelnik Zlatko Mađeruh. Dodao je da će taj projekt podignuti standard građana, koji također imaju ključnu ulogu u pravilnom i uspješnom prikupljanju i zbrinjavanju otpada i to odvajanjem otpada na kućnom pragu. (tekst M. Palijan, foto: D. Pop i M. Palijan)