Objavljeno: 08/01/2018

ŽUPNA STATISTIKA
I ove godine u župi sv. Josipa više rođenih negoli umrlih !

U župi Svih svetih Veliki i Mali Zdenci ipak je više umrlih negoli rođenih

/slika/vijesti/2018/2018_01/2018_01_664_x_495/180108_statistika_crkvena.jpg

Drugu godinu za redom statistika župe sv. Josipa u Grubišnom Polju govori da je prirodni priraštaj na njezinu području pozitivan. Naime, župnik preč. Većeslav Magić je u novom broju župnoga listića i na jučerašnjim svetim misama obznanio da je u toj župi lani kršteno 52 malih župljana, a umro je 51, što bi prema župnoj statistici bio pozitivan prirodni priraštaj s jednom osobom u korist rođenih, što će rekao je župnik, zacijelo biti jedini slučaj ne samo u Garešničkom dekanatu, već u cijeloj Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.
No, drugačija je situacija u susjednoj župi Svih svetih Velikih i Malih Zdenaca, gdje se nastavlja trend u kojemu su umrli brojniji od rođenih. Naime, ondje je lani kršteno sedmero djece, a umrlo je 10 osoba, odnosno troje je umrlih više u odnosu na rođene. Preklani je ondje bila još gora situacija, kada je bilo četvero krštenih nasuprot 14 umrlih.-Uvijek me bode u oči, i to naglašavam svake godine, ne samo u ovoj već svim župama u kojima sam u 27 godina službovao, puno ljudi umire bez sakramenta. Ne pozove se svećenika na vrijeme ili ga se uopće ne zove. Tako da od 51 umrlog, čak je 22 bez sakramenta. To nije na ponos svima nama koji se za njih brinemo-rekao je župnik.
Nadalje, prema župnoj statistici se smanjuje i broj vjenčanih. Dok je u 2016. godini, sklopljeno 10 brakova, lani je pred oltar župe sv. Josipa stalo upola manje parova. U župi Svih svetih su u 2016. godini bila četiri vjenčanja, dok ih je lani bilo tri.
Dio župne statistike su i prvopričesnici i krizmanici. Lani je u grubišnopoljskoj župi bilo 33 prvopričesnika, jedan manje negoli godinu ranije, te 40 krizmanika, odnosno 9 više negoli 2016. godine. U Velikim Zdencima lani je bilo petero prvopričesnika i četvero krizmanika, dok je godinu ranije bilo 10 prvopričesnika i osmero krizmanika.(RGP. Foto: ilustracija)