Objavljeno: 04/05/2014

Vijeće srpske nacionalne manjine

Prema podacima Popisa stanovništva iz 2011. godine na području Grada živi 576 pripadnika srpske nacionalne manjine, što u ukupnom stanovništvu jedinice čini 8,89 posto. Temeljem istog udjela u stanovništvu jedinice, srpska nacionalna manjina ima pravo na zastupljenost u Gradskom vijeću s jednim predstavnikom. Srpsku nacionalnu manjinu u Gradskom vijeću predstavlja Ranko Šopalović.

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Grubišnoga Polja - Vијеће српске националне мањине Града Гpубишhoгa Пoљa, konstituirano je 30. lipnja 2015. godine.
Članovi su: Zoran Popara - predsjednik, Milan Bobić - zamjenik predsjednika, Željko Čubrić, Đuro Ječmenica, Rade Jovičić, Branko Kašić, Milan Knežević, Lazo Kosanović, Ljilja Lalić, Ilija Mandarić, Jovo Radanović, Stevan Veselinović, Mihajlo Vučan i Radovan Zlojić.

Trg bana Josipa Jelačića 1
Kontakt: Zoran Popara 
Mob. 098/964 8366
OIB: 36052539687

Statut vijeća Srpske nacionalne manjine

Srpska manjina na području Grubišnoga Polja

Većina današnjih Srba, te članova današnje srpske manjine ovoga kraja su potomci koji vuku korijenje sa područja Like. Jedna od glavnih svetkovina je krsna slava, a Srbi su jedini narod u svijetu koji imaju krsnu slavu. To je obilježje jednog dana u godini gdje se iskazuje posebno poštovanje prema svetitelju koji je pred Bogom zaštitnik obitelji i doma. To je porodični praznik otvorenih vrata gdje su svi prijatelji i manjinski i većinski narod dobro došli. O tomu je objavljena i knjiga „Domaćine srećna ti krsna slava“ suizdavača Vijeća srpske nacionalne manjine BBŽ koja je javno predstavljena i u našemu gradu, pa se moglo upoznati i čuti nešto više o tom dijelu srpske kulture, vjerovanja i običaja.

Posebnost je i srpska odjeća. Nekada je odjeća kod svih naroda krojena u domaćoj radinosti pa tako i kod Srba. Radna i svečana. Žene srpske nacionalnosti nosile su skute od domaćeg materijala, vezene prsluke pregače, te ukras u kosi dok su muškarci kao svečane nošnje nosili hlače od štofa i prsluke. Što su nošnje bile ukrašenije tim su pokazivali materijalno stanje čim su djevojka i momak raspolagali. Obične radne nošnje bile su od samog platna bez pregača i ukrasa. Danas možemo vidjeti takve nošnje na manifestacijama gdje se predstavljamo na Gospodarskom sajmu sira u našemu gradu s tradicionalnom hranom, pićem i običajima naših svetkovina.(Svetlana Trbojević)