Objavljeno: 04/05/2014

Predstavnik mađarske nacionalne manjine

Osnovana 2003. godine Zajednica Mađara Grubišnoga Polja okuplja šezdesetak članova na Etno imanju u naselju Grbavcu.

Prema podacima Popisa stanovništva iz 2011. godine na području Grubišnoga Polja živi 168 pripadnika mađarske nacionalne manjine, što u ukupnom stanovništvu jedinice čini 2,59 posto. Sukladno tomu mađarska nacionalna manjina u Grubišnom Polju ima predstavnika mađarske nacionalne manjine u Gradu Grubišnom Polju. 

Sukladno rezultatim izbora provedenih 31. svibnja 2015. godine, između dvojice kandidata za Predstavnika mađarske nacionalne manjine Grada Grubišnoga Polja izabran je Stjepan Koronc.

Trg bana Josipa Jelačića 1

Kontakt:  Stjepan Koronc - 099/201 4948
OIB: 83101630935

Statut Mađarske nacionalne manjine

Zajednica Mađara Grubišnoga Polja osnovana je 12. lipnja 2003. godine sa sjedištem u Grbavcu. U tom je naselju kupila seosko imanje i uredila ga u etno stilu. Imanje sadrži više od 700 eksponata, među kojima su poneki stariji i od sto godina. Kuhinja, ostava, ulaz na tavan, podrum, hodnik i ostali dijelovi kuće uređeni su i postavljeni kako je seoska kuća bila uređena nekada. U dvorištu je više pojedinačnih objekata poput kovačnice, svinjaca, ljetne kuhinje, štaglja, staje i alatnice. Ondje je također prostor za druženje i održavanje manifestacija za otprilike 200 osoba. U tim cjelinama može se vidjeti kako je to nekada bilo na selu.

Zajednica okuplja šezdesetak članova i čuva tradiciju življenja na selu. U siječnju održava tradiciju seoskog kolinja, gdje sudionici na starinski način obrađuju meso: od paljenja svinje na slami, pa sve do čvaraka na starinski način. Također se obilježava fašnik, čihanje perja, podizanje majskog drveta, a za dan etno kuće 12. lipnja održava se Olimpijada starih sportova i smotra pjevačkih zborova Mađarske nacionalne manjine BBŽ-a i šire. U etno kuću dolazi Sv.Nikola i daruje svu djecu, te se održava božićni koncert s prigodnim pjesmama i običajima. 24. listopada članovi Zajednice slave Sv.Vendelina, zaštitnika sela, stoke i poljskih radova. Redovno se odazivaju na grubišnopoljski Gospodarski sajam – sajam sira gdje aktivno sudjeluju.

2013 godine Zajednica je osnovala i odraslu i dječju pjevačku i plesnu skupinu, te tamburašku skupinu i dramsku sekciju koje nastupaju u Hrvatskoj i Republici Mađarskoj. Njeguju kulturni program matične zemlje kao i kulturu većinskog naroda.