Objavljeno: 03/05/2014

Gradska knjižnica Mato Lovrak

Svoje korijene vuče u 1881. godinu kada je osnovana Čitaonica u kojoj su građani mogli provesti svoje slobodno vrijeme čitajući novine, časopise i knjige. Danas je moderna ustanova s oko 1270 korisnika i više od 33 000 primjeraka knjižne i druge građe

Veliki značaj u grubišnopoljskom kulturnom životu ima Gradska knjižnica „Mato Lovrak“ Grubišno Polje. Svoje korijene vuče u 1881. godinu kada je osnovana Čitaonica u kojoj su građani mogli provesti svoje slobodno vrijeme čitajući novine, časopise i knjige. Iako je prvotno oduševljenje splasnulo zbog samo pet članova, slijedećih se godina broj povećao. Osim nabave stručne i zabavne literature, ondje se uvježbavaju igrokazi, izvode prve kazališne predstave. Godine 1899. počinje se objavljivati prvi „Učiteljski glasnik“, zemaljski staleški list, namijenjen učiteljima u Hrvatskoj i Slavoniji, pokretač i urednik kojega je bio Vjekoslav Klemen.

Godine 1948. sagrađena je zgrada u koju se smjestilo Narodno sveučilište „Petar Preradović“, u sastavu kojega je svoje mjesto našla je i Narodna knjižnica i čitaonica. U početku je imala jedva četrdeset kvadratnih metara sa skromnim knjižnim fondom i Područnim odjelom u Velikom Grđevcu osnovanom 1924. godine na inicijativu odvjetnika dr. Ante Adžije.

Knjižnica se s godinama razvijala, proširivala, a znatniju modernizaciju dočekala je u devedesetima prošloga stoljeća. Krajem toga desetljeća među prvima u regiji je informatizirana i modernim je računalnim programima krenula prema 21. stoljeću. 2001. godine otvoren je Dječji odjel s igraonicom. 24. listopada 2005. godine izdvojena je iz sastava CIK-a i osnovana je Gradska knjižnica Grubišno Polje, koja 2. veljače 2006. godine dobiva konačni naziv Gradska knjižnica „Mato Lovrak“ Grubišno Polje. Knjižnica danas ima Dječji odjel s igraonicom i radionicom, Informativno posudbeni odjel za odrasle, Studijski odjel s čitaonicom, Zavičajnu zbirku i Područni odjel knjižnice u Velikom Grđevcu.
13. svibnja 2009. godine svečano je otvoren adaptiran i dograđen prostor knjižnice u uređenje kojega su Ministarstvo kulture i Grad Grubišno Polje zajednički uložili 1,3 milijuna kuna. Novouređeni prostor od 270 četvornih metara pruža nove radne mogućnosti poput priprema i provedbi programa iz područja odgoja i obrazovanja, kulture, raznih predavanja za sve uzraste, te izložaba knjiga i druge građe.

Raspolaže s 31242 knjižne građe i 1840 ostale AV građe (CD-a, DVD-a, VHS-a, igračka, zvučnih knjiga) i 17 vrsta dnevnih novina i časopisa. Ukupno broji oko 1266 korisnika od toga 430 aktivnih korisnika gdje veći dio aktivnih čine djeca. Dobro je opremljena informatičkom opremom (sedam računala s pristupom internetu, prijenosno računalo, LCD projektor, tri pisača, fotokopirni uređaj).

Područni odjel u Velikom Grđevcu broji oko 4500 knjiga, te je knjižna građa unesena u Metel-Win bazu podataka. Radi četvrtkom od 12 do 14 sati. Područni odjel je u potpunosti obnovljen i proširen 2014. godine.

Svoju knjižnu i neknjižnu građu knjižnica nabavlja na slijedeći način:
a) kupnjom (sredstvima Ministarstva kulture, Grada Grubišnoga Polja, Općine Veliki Grđevac i vlastitim sredstvima),
b) Otkupom Ministarstva kulture,
c) darom korisnika knjižnice,
d) zamjenom ( naknada za izgubljeno).

Knjižnica surađuje s Centrom za kulturu i informiranje Dr. Franjo Tuđman, Dječjim vrtićem „Tratinčica“, Osnovnom školom I. N. Jemeršića, Srednjom školom Bartola Kašića, Radijom Grubišnim Poljem i drugim gradskim institucijama u gradu i izvan njega. Ravnateljica knjižnice je Ivana Ledić.

Gradska knjižnica „Mato Lovrak“ nalazi se u Ulici Ivana Nepomuka Jemeršića 1.
Telefon: 043 485 016
Fax: 043 485 270
E-mail: info@gkml.hr
Web: www.gkml.hr
Radno vrijeme: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 15 sati, a utorkom i četvrtkom od 11 do 19 sati.