Objavljeno: 17/11/2014

Završen još jedan uspješan Gospodarski sajam - sajam sira

Središnji događaj bilo je proglašenje najboljih sireva prema ocjeni stručnjaka Agronomskog fakulteta u Zagrebu

/slika/vijesti/2014/2014_11/664_x_495/11_17_sajam_drugidan.jpg

Jučer je svoja vrata zatvorio još jedan uspješan Gospodarski sajam – sajam sira u Grubišnom Polju. 12. izdanje manifestacije tijekom dva sajamska dana ponudilo je obilje sadržaja. Središnji događaj sajma, proglašenje najboljih sireva, održano je drugoga dana sajmovanja. Ove godine 15 izlagača sira i proizvoda od mlijeka na ocjenjivanje Zavodu za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu dostavili su 38 uzoraka, od kojih ih je 29 osvojilo jedno od priznanja. Među proizvodima 22 ih je bilo od kravljega i 16 od kozjega mlijeka. 21 uzorak je bio polutvrdi sir, bilo je pet sirnih namaza, četiri meka sira, tri topljena i dva svježa, tvrdi sir, skuta i maslac, a dva su proizvoda su bila diskvalificirana. Od 38 dostavljenih uzoraka 29, odnosno 76 posto, nagrađeno je medaljama: 18 zlatnima, pet srebrnima i šest brončanima.
Nagrade najboljima dodijelio je prof.dr.sc. Neven Antunac, predstojnik Zavoda.-Kvaliteta utvrđena je temeljem postignutog boja bodova, a prema 20 bodovnom sustavu sukladno Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda-pojasnio je prof. Antunac, izražavajući nadu da će slijedeće godine, kada bi ih stručnjaci Agronomije trebali desetu godinu za redom ocjenjivati, biti još više uzoraka. A sukladno njihovim ocjenama titulu Šampiona sajma ponio je ABC svježi krem sir s baranjskim kulenom belomanastirskog Belja.–Belje je već osmi puta na ovom sajmu. Do sada smo se natjecali sa 16 proizvoda i svih 16 je osvojilo medalje.-kazala je Izabela Agh, tehnologinja na liniji svježih krem sireva i mliječnih namaza Belja, proizvodi kojega su uz titulu šampiona, ponijeli još dvije zlatne medalje. Među dobitnicima zlatnih medalja su i proizvodi Zdenke mliječnih proizvoda: Topljeni sir sa začinskim biljem i dimljeni sir Dimlenjak.
U subotu su posjetitelji imali priliku ocjenjivati sireve. Prema njihovoj ocjeni brončana je Ljuta prgica OPG-a Ankice Mađerić, srebrna Polutvrda Gauda Srednje gospodarske škole iz Križevaca, dok je zlatni prema ocjeni posjetitelja Škripavac OPG-a Adele Jareš. Već tradicionalno povjerenstvo organizatora je ocijenilo i najbolje uređene štandove. Najboljim je proglašen onaj garešničkog OPG-a Nade Bajević. Drugo je mjesto pripalo Trgovini i servisu Still iz Velikih Zdenaca, a treće Češkoj Besedi Ivanova Sela.

I sajamska nedjelja je donijela bogat kulturno umjetnički program koji su priredili predstavnici nacionalnih manjina. Tako su se na sajamskoj pozornici izmjenjivali Članovi čeških beseda Treglave, Velikih i Malih Zdenaca, te Grubišnoga Polja, Zajednice Mađara i Srpskog-kulturnog društva Prosvjeta iz Garešnice. Predstavnici češke, mađarske i romske nacionalne manjine pripremali su i posjetiteljima ponudili svoja nacionalna jela.

Broj izlagača proizvoda od mlijeka koji su se predstavili na proteklom 12. Gospodarskom sajmu – sajamu sira jednak je lanjskom, njih 15. No, nažalost, ne može uspoređivati s onim u početnim godinama sajmovanja, odnosno od 2006. godine otkada se odvija pod egidom sajma sira. Naime, u najbolje vrijeme bilo ih je i 50. Sve je to odraz općenite situacije u društvu gdje je mljekarima poprilično teško. Potvrdio je to i Vladimir Tomaić, vlasnik tvrtke Tomaić iz Otočca, koja se posljednje 23 godine nalazi na hrvatskom gospodarskom nebu, a na sajmu se okitio srebrnom i zlatnom medaljom.–Iskreno rečeno za poduzetnika  nikada teže nije bilo negoli je sada. Nameti su strašni, presing inspekcije, naplata je kao dobitak na lotu. Borimo se sami da što više prodamo direktno kupcu  i radimo s onima s kojim smo sigurni u kakvu-takvu naplatu. Naravno to nam i smanjuje našu proizvodnju-kaže V. Tomaić.  No, i on i drugi proizvođači koje smo na sajmu zatekli navode da je vrlo važno pojavljivati se na sajmu kakav je u Grubišnom Polju.-Svi mi koji radimo svoje proizvode moramo prezentirati publici, potrošačima. Još uvijek je najjeftinija reklama i promocija sebe, tvrtke i svojih proizvoda-ističe V. Tomaić.
Svoje razloge sudjelovanja na grubišnopoljskom sajmu iznijela je i Garešničanka Nada Bajević, koje se okitila s čak tri zlatne i tri brončane medalje.–Svatko tko radi voli da se vidi ono što radi. Volim ići na sajmove i gdje se prodaje i gdje se ocjenjuje kvaliteta. U Grubišno Polje volim dolaziti. Tu sam doma, dobra atmosfera-kaže N. Bajević. Da ipak ima i onih koji još uvijek nalaze dosta sunca na poslovnom nebu potvrdila je Ankica Mađerić.–Mi koji nemamo kredita još nekako se gura. Preživljavamo. Trenutno imamo tri krave – najviše u selu ! Proizvodimo svježe mlijeko, svježi sir i vrhnje, putar, prgice  i kuhani sir. Prodajem kod kuće i na tržnici dva puta tjedno i zadovoljna sam-kazala je A. Mađerić, čija je Prgica osvojila zlatnu medalju.
U našoj okolici dobro poznata Adela Jareš iz Donjih Sređana, na sajmu nagrađena dvjema zlatnim i brojnčanom medaljom, kaže da na prvom mjestu mora biti ljubav prema onomu što se radi, a potom i velika žrtva, gdje se rijetko nalazi slobodno vrijeme. Ona, pak, navodi ozbiljne razloge, zbog kojih opstanak ne smije biti upitan.-Taj se presing se kod mene, nažalost, manifestirao i zdravstvenim problemima. Ali, ne stajemo. Moramo izdržati jer smo kreditno opterećeni kao i hrpa ljudi u ovoj državi. Krediti za mehanizaciju ne štede. Moramo se boriti za tržište i za opstanak-kaže A. Jareš. Na njezinu gospodarstvu to se odvija uz povremeno zapošljavanje dodatnih radnika uz cijelu obitelj koja je maksimalno uključena u cijeli proces proizvodnje od, kako to kaže Adela, polja do stola.(RGP)

REZULTATI OCJENJIVANJA SIREVA

POPIS IZLAGAČA