Objavljeno: 17/10/2018

Zahvalili na bogatim darovima prirode

Održana tradicionalna manifestacija Dani kruha

/slika/vijesti/2018/2018_10/2018_10_664_x_495/181017_dan_kruha.jpg

Na platou ispred Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića jučer je održana tradicionalna manifestacija Dani kruha. Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, kako bi uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvalili Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i pojedinci bili podareni. Tako je bilo i jučer. Prigodan program pripremili su i izveli učenici dviju grubišnopoljskih škola. 
Nazočnima se obratio i grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh, koji je zajedno sa  zamjenikom Zlatkom Pavičićem i predsjednikom Gradskog vijeća Ivom Martinovićem ispred Grada Grubišnoga Polja posjetio manifestaciju.
Uz pozdrave svima koji su sudjelovali u organizaciji manifestacije, rekao je kako je kruh simbolika bogate riječi u kojoj je sazdan i izvor života i hrana.-Zahvaljujemo Bogu što mi ne oskudijevamo u tomu kao mnoga djeca u svijetu, te je lijepo što u ugodnoj atmosferi možemo blagovati darove prirode, darove kruha-kazao je Z. Mađeruh.
Prije negoli su svi okupljeni i kušali delicije izložene na bogato ukrašenim stolovima, blagoslov je uputio grubišnopoljski župnik preč. Većeslav Magić. Tom je prilikom rekao kako prema podacima statističara približno oko 1000 djece u svakom trenutnu umire zbog gladi.-Zahvalimo Bogu na svim darovima, na zajedništvu, druženju i svemu što nas čini dobrim ljudima i djecom. Kada blagoslivljamo hranu blagoslivljamo i sve one koji su s njom imali dodir, odnosno koji su ju proizveli-rekao je župnik.(RGP)