Zagrebački kvartet ponovno gostovao u Grubišnom Polju

U jednosatnom koncertu izveli su Beethovenov Gudački kvartet Opusa 18. broj 6, te Schubertov poznati Gudački kvartet u d-mollu "Smrt i djevojka"

Zagrebački kvartet ponovno gostovao u Grubišnom Polju

Pravu glazbenu poslasticu sinoć su Grubišnopoljcima ponovno priredili članovi glasovitoga komornog sastava Zagrebačkog kvarteta. Sastav je to koji je za Grubišno Polje itekako vezan. Naime, prije prvoga službenog koncerta davne 1919. godine Zagrebački kvartet je imao nastup upravo u Grubišnom Polju, u kojemu je od tada gostova puno puta.
Nakon što su lanjskoga travnja izveli djela Sorkočevića, Brahmsa i Mozarta, violinisti Sergej Evseev, braća Davor i Hrvoje Philips i čelist Martin Jordan, sinoć su u potkrovlju Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman u jednosatnom koncertu izveli Beethovenov Gudački kvartet Opusa 18. broj 6, te Schubertov poznati Gudački kvartet u d-mollu "Smrt i djevojka". U međuvremenu kvartet je odradio veliku turneju po Rusiji, gdje su, kaže njegov voditelj D. Philips, naišli na veliku kulturu slušanja klasične glazbe u malim mjestima.
Pozdravljajući činjenicu da grubišnopoljski odjel daruvarske glazbene škole Bruna Bjelinskog pohađa četrdesetak učenika, poručio je da bi se što više djece trebalo baviti glazbom i pohađajući glazbenu školu učiti svirati barem jedan instrument.-Ići u glazbenu školu je nešto što obogaćuje mladog čovjeka. Na kraju, i znanstvenici su utvrdili da glazba utječe na razvoj moždanih stanica i mozga tako da je za malu djecu jako važno da uče barem jedan instrument, da se razvija kreativnost udjece, ali i opća kultura-Kaže Philips, dodajući da se nikada ne zna tko će, pa i iz male sredine poput Grubišnoga Polja, napraviti blistavu glazbenu karijeru.(RGP)


  Povratak na: Novosti