Objavljeno: 28/03/2017

Zadrugari će se educirati u krugu budućeg Energostatikova pogona

Jučer održana redovita Godišnja skupština Učeničke zadruge Kockavica Srednje škole Bartola Kašića

/slika/vijesti/2017/2017_03/2017_03_664_x_495/170328_skupstina_kockavica.jpg

Učenička zadruga Kockavica SŠ Bartola Kašića jučer je u dvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman održala 9. godišnju skupštinu. Tijekom deset godina učenička zadruga razvijala se sadržajno, brojnošću članova ali i naprednim tehnologijama. Danas učenici putem zadruge odrađuju praktični dio nastave, sudjeluju na mnogim manifestacijama, sajmovima, te privređuju što im je značajno iskustvo.-Lani smo imali promet oko 75 tisuća kuna, u plusu je bilo 18 tisuća kuna, a ove godine taj promet povećan je na 91,5 tisuću kuna. Ali ove godine prihod i zarada je 28,5 tisuća kuna-izvijestio je ravnatelj Jozo Matošević naglašavajući kako novac nije jedino mjerilo vrijednosti rada zadruge.-Rad Učeničke zadruge ima smisao da razvija znanja i vještine i da obrazuje učenike, ali je dobro pokazati učenicima kako se može i pozitivno poslovati, ali isto tako imamo poslova gdje ih uputimo kako se može izgubiti. Jasno da je to u minimalnoj mjeri. Zato zadruga posluje pozitivno-kaže J. Matošević.
Rad učeničke zadruge organiziran je tako da je jedna sekcija ovisna o drugoj, pa možemo govoriti o povezanosti svih sekcija unutar zadruge. Kako je rekao Matošević, one jesu na usluzi građanima, ali su jedan zatvoreni pedagoški krug gdje svatko ima svoje mjesto i zato zadruga tako dobro funkcionira.
Skupštini učeničke zadruge Kockavica prisustvovali su i čelnici grada, a rad mladih zadrugara pohvalio je gradonačelnik Zlatko Mađeruh. Tom je prilikom najavio i da će Učenička zadruga Kockavica biti i u fokusu francuskih investitora koji će u Industrijskoj zoni u Grubišnom Polju uskoro započeti gradnju postrojenja za proizvodnju električne energije jačine pet megavata.
-No, kako će se prilikom proizvodnje oslobađati velika količina toplinske energije, jedan dio će biti iskorišten za sušare za drvo, gradnja kojih će početi u prvoj polovici ove godine uz energetsko postrojenje. Uz to tvrtka Energostatik u krugu postrojenja planira izgraditi manji ekološki park, odnosno plastenik, koji će koristiti dio toplinske energije i služit će za edukaciju učenika Srednje škole-rekao je gradonačelnik Z. Mađeruh.(RGP)