Objavljeno: 02/03/2015

Vježba pokazala: sve službe zaštite i spašavanja spremne !

U Grubišnom Polju održano županijsko obilježavanja Međunarodnoga dana Civilne zaštite

/slika/vijesti/2015/2015_03/2015_03_664_x_495/150302_civilna_zastita.jpg

-Mogu konstatirati da izneseni podaci i raspoloživi resursi, a osobito naše iskustvo iz Domovinskoga rata, tijekom kojega su naše postrojbe Civilne zaštite primile posebno priznanje predsjednika RH, dokazuju našu spremnost za potrebe djelovanja Civilne zaštite-kazao je grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh na današnjoj svečanoj sjednici županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje i zapovjedništva Civilne zaštite. Naime, Grad Grubišno Polje i bjelovarski Područni ured za zaštitu i spašavanje danas su u našem gradu  bili domaćini obilježavanja jučerašnjeg Međunarodnog dana i Dana Civilne zaštite u Hrvatskoj. Temelj takvoj zaštiti, čulo se na sjednici, počiva ponajprije na procjenama ugroženosti i planovima zaštite i spašavanja, odnosno zaštite od požara.-Svi su ti dokumenti odlični, divni, ali ako ih se ne provjerava, po njima ne obrazuje sustav i provode vježbe, ne može se reći da smo spremni. Lokalna uprava je temeljni nositelj sustava zaštite i spašavanja na svojem području i bez njezine podrške provedba na bi bila moguća-kazao je Marijan Radoš, pročelnik bjelovarskog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje.
Upravo je danas Srednja škola Bartola Kašića bila poligonom vježbe spašavanja od požara. Nakon dojave o požara u učionici, učenici su brzo i bez panike napustili školu, a dežurne službe: policija, vatrogasci i hitna pomoć brzo su pristigli te iz zgrade izvukli dvoje učenika koji su odglumili unesrećene i  zbrinuli ih, čime je i primjerom pokazano kako službe zaštite i spašavanja djeluju u slučaju ozbiljne situacije.
Uoči današnje vježbe u gradskom je parku bila postavljena i izložba svih sredstava zaštite i spašavanja. Svoju opremu pokazao je Područni ured zaštite i spašavanja Bjelovar, Hrvatska gorska služba spašavanja, Gradsko društvo crvenog križa, Javna vatrogasna služba Daruvar sa Vatrogasnom zajednicom grada, Zavod za hitnu medicinu BBŽ, Policijska uprava i Policijska postaja Grubišno Polje, Pčelarska udruga „Maslačak“ i Radio klub Grubišno Polje. Učenici i vrtićarci su s velikim zanimanjem pogledali izložbu i upijali informacije, posebice koje su im nudili članovi Gorske službe spašavanja. Osim toga, rado su ulazili u vozila hitne pomoći i vatrogasaca, s oduševljenjem gledali policijskoga robota i sve ostale predmete i aparate koje su izložili pripadnici sustava zaštite i spašavanja. Posvjedočili su da im je sve viđeno ulilo veliku dozu sigurnosti.-S obzirom na to koliko je toliko toga izloženo, pokazali su nam da su ovdje na svakom koraku. Stječem dojam da je pripadnika tih snaga ima i osjećam se sigurno, naravno-kazala je Neda Soldan, učenica 8. razreda osnovne škole.(RGP)