Objavljeno: 30/10/2018

Vjeroučitelj Duško Jelaš predstavio svoje tri knjige

Riječ je o knjigama 'Cvjetna grana sela moga', 'Tomo Radat Dragulj Donjih Riječana' i 'Pita bez ničega'

/slika/vijesti/2018/2018_10/2018_10_664_x_495/181030_jelas_promocija.jpg

Grubišnopoljski vjeroučitelj Duško Jelaš u subotu je u kinodvorani CIK-a predstavio svoje tri knjige. Prva, zbirka poezije 'Cvjetna grana sela moga' sastoji se od dijela posvećenog prijatelju Tomi Radatu poginulom u ratu devedesetih, a drugi zavičaju i običajima iz Bosanske Posavine iz koje autor dolazi.-Druga knjiga 'Tomo Radat Dragulj Donjih Riječana' je ponajprije biografija o poginulom prijatelju, potom monografija o izgradnji crkve u Donjim Riječanima, a treći dio kritika rata-kaže autor. Treća knjiga 'Pita bez ničega' je zbirka pjesama podijeljena u tri dijela kao zahvala i posveta majkama.-Prvi dio tetki Jeli koja je rodila 11 djece, drugi mojoj majci i svim seoskim majkama, a treći dio naslova 'Da svi budu jedno' govori kako su nas odgajali da je svijet velika obitelj i da su pozvani živjeti kao braća i sestre i Božja djeca-pojašnjava autor.
D. Jelaš je u Zagrebu završio Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, a knjiga mu je uvijek bila ljubav pa je još za srednjoškolskih dana pisao za list 'Odziv'. Ozbiljnije se pisanjem počeo baviti početkom devedesetih prošloga stoljeća.
Promocija je uz brojne Grubišnopoljce protekla i uz prijatelje iz autorova zavičaja koji su došli podržati ga i na predstavljanju knjiga u njegovoj novoj životnoj sredini.
Uz autora knjige su publici predstavili vjeroučiteljica Nikolina Peterlik, isusovački kandidat Kristijan Matković, a u popratnom programu nastupili su Antonela Josipović, Dane Matanović i Matija Novak, potom Ilija Jelaš na šargiji i fruli te članovi KUD-a Pougarje i HKUD-a Tamburica.(RGP)