Ugostili prijatelje osnovce iz mađarskoga Sellya

Već 17 godina traje suradnja grubišnopoljske i škole iz Sellya, koje međusobno ugošćuju učenike.

Ugostili prijatelje osnovce iz mađarskoga Sellya

Osamnaestero osnovaca i njihove tri nastavnice predvođeni ravnateljicom osnovne škole iz prijateljskog mađarskog grada Sellya, jučer je došlo u već tradicionalni posjet kolegama osnovcima u Grubišno Polje. Riječ je o 17 godina dugoj suradnji dviju škola koje međusobno ugošćuju učenike.
U osnovnu školu Ivana Nepomuka Jemeršića redovito dolaze osnovci iz Sellya koji u tamošnjoj školi pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Učiteljica hrvatskoga jezika u toj školi Marija Hideg Pop kaže da je takvih učenika sve više.-Opet se u prve razrede upisalo puno djece, pa svake godine kreće po jedan razred učenika koji uče hrvatski jezik. Ukupno je u školi 300 djece, a hrvatski ih uči 140-kaže učiteljica. Osim učenja jezika u školi, Hrvate u tom mađarskom gradu okuplja Hrvatska manjinska samouprava, u okviru koje provode mnoge aktivnosti na očuvanju hrvatske tradicije i običaja, ali im samouprava osigurava i udžbenike.
I ove godine Grubišnopoljci će mađarskim gostima biti dobri domaćini. Jučer su nakon dolaska gostima učenici pripremili program dobrodošlice, te su održali zajednički sat hrvatskoga jezika i glazbenoga odgoja, te sportskih igara. Danas goste časte izletom u Varaždin i Trakošćan. Ravnatelj škole Drago Pušić kaže da je ovakva suradnja važna.-Mislim da je važnija za mađarsku negoli našu djecu, jer imaju prilike u susretu sa svojim vršnjacima govoriti književnim hrvatskim jezikom. A za naše učenike je prilika da uspostave nova prijateljstva, koja su, pokazala su dosadašnja iskustva, bila dugotrajna-zaključuje ravnatelj.(RGP; Foto: Ana Delić).


  Povratak na: Novosti