Objavljeno: 14/01/2015

U pripremi je novi kućni red Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića

Određuje nova pravila ponašanja na hodniku, učionicama. Zabranit će mobitele na nastavi, nedolično odijevanje.....

/slika/vijesti/2015/2015_01/2015_01_664_x_495/150114_skola_kucni_red.jpg

S novim polugodištem u Osnovnoj školi Ivana Nepomuka Jemeršića uvode se i promjene. Ravnateljica Snježana Šeliš najavila je da se trenutno radi na izmjenama Kućnoga reda, te je dio tih izmjena iznijela i u programu Radija Grubišnoga Polja.
Novi kućni red trebao bi se pobrinuti da iz učionica više ne 'cure' audio i video snimke.-U prostorima škole učenicima neće biti dopušteno korištenje mobilnih telefona i drugih tehničkih uređaja u svrhu neovlaštenog audio ili video snimanja ili fotografiranja-kazala je ravnateljica. Nadalje, škola neće odgovarati za otuđene stvari učenika koje nisu u svezi s radnim obvezama u školi. Najinteresantnija novina kućnoga reda je odredba koja se odnosi na sigurnost boravka učenika u školi. Naime, za vrijeme odmora učenici više neće smjeti napuštati zgradu-Događa nam se da trče preko ceste. Učenici koji bliže stanuju za sobom povuku još nekoliko kolega, te se dogodi ne znamo gdje su učenici za vrijeme velikoga odmora. Da ne govorim da trče u pekare i preko ceste i uopće ne paze na promet-pojašnjava S. Šeliš.
Novine u kućnom redu uredit će i ponašanje na hodnicima. Ubuduće će biti zabranjeno trčanje hodnicima, bit će obvezno kretanje desnom stranom, a neće biti dopušteno zadržavanje na stubištu. Roditelji će biti obvezni prisustvovati roditeljskim sastancima, a u slučaju spriječenosti obavještavati razrednike. Roditelji koji čekaju dijete ili učitelja tijekom trajanja nastavnog sata, osim u iznimno hitnim slučajevima, bit će dužni zadržavati se u holu škole, a nikako ispred vrata učionice.
Novina u kućnom redu škole je podosta, a jedna od važnijih je i ta da će učenici i njihovi roditelji materijalno odgovarati za namjerno uništavanje školske imovine, ali i za ono iz krajnje nepažnje, poput pisanja, crtanja ili oštećivanja klupa, stolaca, zidova, prozora, vrata i druge imovine.
Od sada će se učenici morati uredno i prikladno odijevati.-Podrazumijeva se da će biti zabranjene majice bez rukava, neprimjereno duboki dekoltei ili kratke suknje. Imali smo prilike vidjeti svakako obučenu djecu-ističe ravnateljica. Na ulaznim vratima škole i ureda bit će istaknuto uredovno vrijeme ravnatelja, pedagoga i tajnika za prijam stranaka, a razmišlja se i o uvođenju posebne obuće za školu. No, prije toga valja nabaviti odgovarajuće cipelare. Na vidljivom mjestu, što do sada nije bio slučaj, bit će istaknuti brojevi vatrogasaca, hitne pomoći i državne uprave za spašavanje.
Vijeće učitelja je već usvojilo prijedlog izmjena, a uskoro bi ga trebala razmatrati vijeća učenika i roditelja, te Školski odbor.(Radio Grubišno Polje)