Objavljeno: 30/06/2020

U 3. ovogodišnjoj akciji prikupljene 93 doze krvi

Miroslav Šanda 100. put darovao krv, akcija je izdnjedrila i pet novih darivatelja

/slika/vijesti/2020/2020_06/2020_06_664_x_495/200630_darivanje_krvi.jpg

Jučer je Gradsko društvo Crvenoga križa Grubišnoga Polja u suradnji sa zagrebačkim Zavodom za transfuzijsku medicinu provelo treću ovogodišnju redovitu akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akciji, koja je kao i prethodna provedena uz posebne mjere prema preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, odazvalo se 117 darivatelja od kojih je prikupljeno 93 doza krvi. Nešto je veći broj odbijenih darivatelja od prosjeka, ali zasigurno u tomu imaju ulogu i postroženi uvjeti zbog pandemije COVID-a 19, u kojima je provedena i prethodna akcija.
Akcija je bila uspješna jer je iznjedrila još jednog zlatnog jubilarca. Naime, jučer je 100. put oko četiri decilitra krvi iz svojih žila darovao Miroslav Šanda i tako postao 14. darivatelj Gradskoga društva Crvenoga križa Grubišnoga Polja koji je krv darovao 100 puta. Kaže kako dugi niz godina krv daruje ponajprije kako bi pomogao u spašavanju života, ali istovremeno očuvao vlastito zdravlje, za koje kaže da je dobro. Poručio je i mnogim mladima da se uključe u ovu humanitarnu obitelj dobrovoljnih darivatelja krvi kako bi i oni pomogli drugima i istovremeno kontrolirali svoje zdravlje.
Upravo se jučer u tu obitelj uključilo petero novih darivatelja Jelena Ćafor, Filip Holas i Marko Križić iz Grubišnog Polja, Mateja Robić iz Velike Barne te Jerko Krluk iz Velikog Grđevca, kojima Crveni križ upućuje posebnu zahvalnost i čestitke na odlučnosti da postanu dijelom velike humanitarne obitelji. Jučer je zabilježen još jedan jubilarac Miroslav Matijašević, koji je krv darovao 50. put. (MP)