Objavljeno: 06/11/2018

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavljen Dan grada

U okviru sjednice dodijeljena su javna gradska priznanja

/slika/vijesti/2018/2018_11/2018_11_664_x_495/181106_dan_grada_sjed.jpg

Povodom Dana grada, koji Grubišnopoljci slave 4. studenog, jučer je u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman održana svečana sjednica Gradskoga vijeća. Prilika je to bila za prisjećanje na prvu hrvatsku vojno-redarstvu operaciju Otkos 10, uspješnošću koje je i osigurano oslobođenje grada od srbočetničkoga agresora, ali i prilika za inventuru gradskih dostignuća u proteklih godinu dana te dodjelu javnih gradskih priznanja.
Na vojno redarstvenu operaciju Otkos 10 i njezine sudionike podsjetio je predsjednik Gradskoga vijeća Ivo Martinović, navodeći da nas u to vrijeme obuzima ponos jer imamo svoj slobodan grad.-Ali istovremeno i tuga jer se sjećamo svojih poginulih sinova, kćeri, očeva, majki, braće, sestara, prijatelja, koji su dali svoj život, svoje najvrjednije, da bi mi imali svoj slobodni grad i slobodu u kojoj živimo i uživamo. Sjećamo se svih stradalih i umrlih branitelja i civila koji su nas u prošlih 28 godina napustili i koji su s nama živjeli za ovu slobodnu Hrvatsku-rekao je I. Martinović. Napomenuo je kako je sramota da još uvijek nije medaljom priznata vojno-redarstvena operacija Otkos 10 izvanredno provedena prije 27 godina. S govornice je poručio da svi oni koji danas imaju određene funkcije nedovoljno ili vrlo malo trude kako bi građani živjeli poput onih u Europskoj uniji.-Ljudima je dosta obećanja, oni žele školovanje, zaposlenje, bolje ceste, stambeno zbrinjavanje, bolje kulturne i sportske događaje, jednostavno žele život dostojan čovjeka. No, nije sve tako crno kako se čini. Pomaci se vide-dodao je predsjednik vijeća.
A o pomacima je govorio prvi čovjek grada Zlatko Mađeruh istaknuvši u svom govoru da je ovo najuspješnija godina u njegovom dosadašnjem mandatu. Obilježilo ju je formiranje Javne vatrogasne postrojbe, vraćanje Centra za socijalnu skrb u Grubišno Polje nakon 20 godina. Nadalje, brojne su mjere koje Grad provodi usmjerene prema mladima, poput obnove vrtićkih zgrada, pomoći novorođenoj djeci, stipendija, besplatnih udžbenika osnovcima ili pak obnove zgrada dječjeg vrtića. Puno se ulaže i u skrb prema starijim osobama kroz Program Centra za pomoć u kući već 11 godina i programom 'Zaželi', te druge aktivnosti.
Grad ulaže u infrastrukturu, a ova je godina obilježena velikim investicijama.-Gradnja ceste prema komunalnoj zoni sredstvima EU mjera 7.2 , vrijednosti oko 3 milijuna kuna. Asfaltiranje ulice 30. svibnja 1990. u Malim Zdencima uz sufinanciranje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Asfaltiranje Ulice hrvatskih branitelja uz sufinanciranje sredstvima Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, izgradnja i asfaltiranje Šetališta hrvatskih branitelja uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Potpisan je sporazum s Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama o rekonstrukciji vodovodne mreže, kanalizaciji i uređenju odvodnje, pješačke i biciklističke staze, te adaptacija kolnika Grubišno Polje-Veliki Zdenci, kao zajedničke investicije Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i Grada Grubišnoga Polja vrijedna oko 52 milijuna kuna-rekao je Z. Mađeruh. U izgradnji je projekt Proizvodno poduzetničkog inkubatora koji Grad provodi sredstvima EU ukupne vrijednosti 11.4 milijuna kuna. Pri završetku su energane od 0,5 i 5 megavata, gdje se očekuje 40 novih radnih mjesta.-Proizvodne hale u poduzetničkom inkubatoru, slobodna mjesta u industrijskoj zoni uz certifikat pozitivnog poslovnog okruženja daju nam mogućnost za privlačenje poduzetnika kako iz Hrvatske, tako i izvan njezinih granica. Kada dodamo županijske projekte: obnovu zgrade Doma zdravlja i energetsku obnovu škola i sportske dvorane, sve ove investicije čine veliki iskorak, a nas zadovoljne i uspješne-zaključio je gradonačelnik.
Među onima koji su se skupu obratili bio je Davor Vukmirić, zamjenik direktora Hrvatskih voda i župan Damir Bajs, koji je između ostaloga govorio o suradnji Županije i Grada na projektima poput onih u skrbi o starijima, potom u zdravstvu i školstvu.
Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije Velimir Žunac je naglasio kako su u Grubišnom Polju vidljivi pomaci te da se ovdje puno radi, pri čemu je primjetan i rukopis Ministarstva regionalnog razvoja.
Gošća jučerašnje svečanosti bila je i Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u ulozi izaslanice predsjednika Vlada, koja je naglasila da je Grubišno Polje dokaz da se predizborna obećanje, poput onoga o povratku Centra za socijalnu skrb u grad mogu i moraju ispunjavati.-Puno smo toga još obećali i drago mi je da se to na polovici mandata Vlade vidi. Drago mi je da su porezne mjere s razine centralne države urodile plodom. Ali one mogu uroditi plodom kada imate vrijednu ekipu kao što je vaša u Grubišnom Polju, ali svakako na inicijativu građana i vijećnika koji su predstavnici građana-kazala je ministrica.
Navodeći kako je važno podsjećati na povijest grada i održavati sjećanje na sve one koji su dali najviše od sebe za njegovu slobodu, skupu se obratio i izaslanik predsjednika Sabora saborski zastupnik Miro Totgergeli, navodeći da je njegova uloga povezivati sve razine vlasti od općinskih do državne, a u tomu i uspijeva zalažući se između ostaloga i za povratak pojedinih institucija. Osim što je vraćen Centar za socijalnu skrb, Totgergeli je najavio povratak još jedne važne.-Posebno mi je drago reći da je u petak 3. studenog ministar potpisao odluku prema kojoj će stupanjem na snagu novog zakona od 1. siječnja 2019. godine Grubišno Polje ponovno imati ispostavu Općinskoga suda te će naši građani sve one potrebe vezane uz sud i gruntovnicu moći obavljati u svom gradu-kazao je Totgergeli. Uz govornike, među uzvanicima su bili i saborski zastupnici Robert Janković i Vladimir Bilek, izaslanik ministra unutarnjih poslova Jakov Bukvić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, državni tajnik Nikola Mažar, savjetnica ministra zdravstva Marija Pećanac, počasni građanin vlč. Josip Žagar te gradonačelnici i načelnici susjednih i prijateljskih gradova i općine, predstavnici državne uprave, sudbene vlasti, udruga proizašlih iz Domovinskoga rata i policije te crkvene vlasti.

Svečana sjednica Gradskoga vijeća prilika je kada Grad Grubišno Polje dodjeljuje javna gradska priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama, udrugama i društvima. Tako su prema već ranije donijetoj odluci Gradskoga vijeća dodijeljene tri nagrade, odnosno Plakate 4. studeni 1991. godine. Dodijeljene su posthumno Slavku Brekalu za osobit doprinos u promicanju sporta na gradskom području. Plaketu je primila i Alenka Soldan za osobit doprinos razvoju civilnog društva i socijalne uključenosti, dok je Plaketa uručena i Zboru mladih župe sv. Josipa za osobit doprinos društvenom i kulturnom životu grada. Uime nagrađenih laureata, kojima su nagrade uručili gradonačelnik Zlatko Mađeruh i predsjednik Gradskoga vijeća Ivo Martinović, obratila se Alenka Soldan.
U okviru svečana sjednice Gradskoga vijeća nastupili su i Marta Bijelić koja je i ove godine izvela himnu Lijepa naša, David Hodak na klaviru te Matija Ulbrih na harmonici, kao učenici Glazbene škole Bruna Bjelinskog. Nastupile su i Mažoretkinje grada Grubišnoga Polja, a prikazan je i kratak promotivni film o Grubišnom Polju i to na novoj digitalnoj kino opremi, koja je u kinodvoranu CIK-a ugrađena u okviru projekta Ministarstva kulture 427 956 kuna, pri čemu je Grad osigurao 127 956 kuna. Počasnom paljbom predstavili su se i članovi Kuburaškoga društva 'Grom'.(RGP)