Objavljeno: 05/11/2019

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavljen Dan grada

Na sjednici su u nazočnosti brojnih uzvanika dodijeljena i gradska javna priznanja

/slika/vijesti/2019/2019_11/2019_11_664_x_495/191105_dan_grada.jpg

Jučer je Grubišno Polje proslavilo Dan grada ! Naime, 4. studenog 1991. godine uspješno je kraju privedena prva hrvatska vojnoredarstvena operacija Otkos 10, kojom je oslobođeno ukupno oko 300 četvornih kilometara Bilogore te među ostalim i područje Grubišnoga Polja.
Središte proslave u povodu Dana grada bila je Svečana sjednica Gradskoga vijeća u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman. Prilika je to bila za prisjećanje na prvu hrvatsku vojno-redarstvu operaciju Otkos 10, uspješnošću koje je i osigurano oslobođenje grada od srbočetničkoga agresora, prilika za inventuru gradskih dostignuća u proteklih godinu dana te dodjelu javnih gradskih priznanja.
Predsjednik Gradskog vijeća Ivo Martinović je govoreći o ratnim zbivanjima na ovom prostoru istaknuo kako su ovo dani ponosa i tuge, kada se prisjećamo poginulih, pri čemu ostaje gorčina jer Otkos 10 još uvijek nije priznat i vrednovan poput kasnijih operacija, niti su procesuirani oni koji su pobili sugrađane. Osvrnuo se i na ono što je od toga vremena do danas napravljeno.-Za takav napredak potreban je kontinuitet u ljudima koji vode Grad, počevši od gradonačelnika Zlatka Mađeruha, preko Gradskoga vijeća i gradskih struktura koje međusobno odlično surađuju-rekao je među ostalim I. Martinović.
Govoreći o dostignućima, gradonačelnik Zlatko Mađeruh je istaknuo kako se na području grada sve više osjeća dah Europe, posebno u investicijama. Zahvaljujući Vladi i Ministarstvu financija Grad je financijski moćniji, kreativniji, likvidniji, a vidljivo je  to kroz brojne investicije.-Dovršen je projekt Proizvodno poduzetničkog inkubatora proveden sredstvima EU i vrijedan 11 milijuna, u tijeku je rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića Tratinčica vrijedna 8,5 milijuna kuna. Osigurana su sredstva za razvoj i poboljšanje Zone malog i srednjeg poduzetništva u iznosu od 12,9 milijuna kuna, od toga 9,6 milijuna EU sredstava. 2,6 milijuna osigurano je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, za što smo ugovor potpisali upravo danas te stoga hvala državnom tajniku toga ministarstva Velimiru Žuncu-rekao je gradonačelnik. Nadalje, osim projekata u vodofikaciji, odvodnji, obnovi prometnica te projekata energana, prvi čovjek grada je istaknuo i postojeće te nove programe usmjerene prema mladima. Zahvalio je svim udrugama, nacionalnim manjinama i ustanovama što daju veliki doprinos u  obilježavanju svih važnih događaja u našem gradu te posebnu zahvalu uputio poduzetnicima i obrtnicima na njihovom doprinosu općem razvoju.-Iskoristit ću i ovu priliku da zahvalim saborskim zastupnicima  koji ovoj lokalnoj upravi pomažu, a posebno našem Grubišnopoljcu Miri Totgergeliju-rekao je gradonačelnik, na kraju čestitajući sugrađanima i dobitnicima javnih gradskih priznanja Dan grada.
Sa svečane govornice čestitke u povodu Dana grada uputio je i župan Damir Bajs naglašavajući nekoliko važnih projekata za Grubišno Polje poput energetske obnove zgrada dviju grubišnopoljskih škola, ali i projekt skrbi o starijima koji Grad Grubišno Polje i Bjelovarsko-bilogorska županije zajedno provode.
Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac naglasio je kako se napredak na području Grubišnoga Polja iz godine u godinu vidi, čemu u posljednje vrijeme doprinosi i Vlada između ostaloga i poreznom reformom i pravednijom podjelom sredstava iz državnoga proračuna.
Saborski zastupnik, Grubišnopoljac Miro Totgergeli je istaknuo važnost činjenice da je Hrvatska dijelom Europske unije, što se i vidi u rezultatima, kako na nacionalnoj, tako i lokalnoj odnosno regionalnoj razini. Istaknuo je zadovoljstvo zbog povratka Centra za socijalnu skrb i Stalne službe Općinskoga suda u grad, formiranja Javne vatrogasne postrojbe i zadržavanja i Pogonskoga ureda Elektre u gradu.

Ne temelju ranije odluke Gradskog vijeća, jučer su u okviru Svečane sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Zlatko Mađeruh i predsjednik Gradskoga vijeća Ivo Martinović već tradicionalno uručili javna priznanja. Povelja počasnom građaninu uručena je župniku preč. Većeslavu Magiću upravitelju dviju grubišnopoljskih župa:  Župe „Svetog Josipa“ Grubišno Polje i Župe „Svih svetih“ Veliki  i Mali Zdenci, za nesebičan trud i doprinos u povećanju kvalitete vjerskog života u Gradu Grubišnom Polju, te na duhovnom, kulturnom i turističkom uzdizanju Grada. Plaketa  4. studeni 1991. godine dodijeljena je časnim sestrama Samostana sestara milosrdnica Grubišno Polje za nesebični 80-godišnji rad i djelovanje na području grada te  veliku ljubav prema siromasima i potrebitima čime pokazuju veličinu duha i ljubavi. Povelje Grada Grubišnoga Polja dodijeljene su Osnovnoj školi „Ivana Nepomuka Jemeršića“ Grubišno Polje za dugogodišnji rad, ostvarene rezultate i širenje ugleda, unapređenje i školovanje učenika te iznimne rezultate na državnim i europskim natjecanjima, Zdenki Kadlec zbog požrtvovnog djelovanja u radu Češke besede Veliki i Mali Zdenci jer je svojim dugogodišnjim stručnim i pedagoškim radom obogatila kulturni život ovoga grada. Plaketa je dodijeljena i poručnici hrvatske vojske Rei Tomini Skender, državnoj rekorderki u disciplini „pištolj velikog kalibra“ i za sve iznimne rezultate na državnim i europskim smotrama, Matiji Mađeruhu za naročite uspjehe na području sportskog i društvenog razvoja Grada, Nogometnom klubu „Bilogora  91“ za 100-godišnju promociju sporta u Grubišnom Polju i Instalacijskom obrtu „Profi Mont“ iz Malih Zdenaca za unapređenje gospodarstva na području Grada Grubišnoga Polja. Uime ovogodišnjih laureata nazočnima se obratio novi počasni građanin grada preč. Većeslav Magić. U revijalnom dijelu sjednice nastupio je poznati grubišnopoljski gitarist i pjevač Ivan Ivanković, izvevši svoju poznatu pjesmu 'U ovaj grad', popraćenu spotom, dok je Hrvatsku himnu i pjesmu 'Bože čuvaj Hrvatsku' u pratnji Ljubomira Stamenića otpjevao Dubravko Kovačević.

U nedjelju je povodom Dana grada u župnoj crkvi sv. Josipa u Grubišnom Polju u 11 sati grubišnopoljski župnik preč. Većeslav Magić služio svetu misu posvećenu svim poginulim i umrlim braniteljima te boljitku građana i grada. Danas su, pak, u 10,30 sati izaslanstva Hrvatskoga sabora, predstavnici Grada Grubišnoga Polja i izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskoga rata u nazočnosti građana položili vijence i zapalili svijeće ispred spomenika grubišnopoljskim braniteljima u Ulici 77. samostalnog bataljuna ZNG-a.

Jučer je u novom prostoru Razvojne agencije AGRO državni tajnik Velimir Žunac uime Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova s gradonačelnicima Grubišnoga Polja, Daruvara i Garešnice te načelnicima Đulovca, Hercegovca i Sirača potpisao ugovore u sklopu Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Riječ je o projektima koji se sufinanciraju iz europskih fondova, a ugovorima će Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova pokriti dio udjela gradova i općina u tim projektima. Grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh je potpisao ugovor vrijedan gotovo 2,6 milijuna kuna, kojim Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova pokriva udio Grada u 12,8 milijuna kuna vrijednom projektu izgradnje infrastrukture u Zoni malog i srednjeg poduzetništva, za koji je iz EU fondova osigurano sufinanciranje od 75 posto. Tako će u konačnici za taj projekt iz gradskoga proračuna biti izdvojeno tek 300 000 kuna. (RGP)