Objavljeno: 13/09/2019

Svečanom akademijom i koncertom počela proslava Marinja 2019

Akademija je održana u povodu 80 godina prisustva časnih sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Grubišnom Polju

/slika/vijesti/2019/2019_09/2019_09_664_x_495/190913_80_godina_sestara.jpg

Sinoć na, svetkovinu Imena Marijina, svečanom akademijom u CIK-u obilježena je 80. godišnjica prisutnosti časnih sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Grubišnom Polju i time ujedno počela proslava najvećeg proštenja grubišnopoljske župe sv. Josipa - Marinja.
Opširno predavanje o grubišnopoljskim redovnicama održala je sestra Mirna Matić, ekonoma zagrebačke provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije iznijevši obilje informacija o životu, radu i utjecaju sestara milosrdnica u Grubišnom Polju, od njihova dolaska 1939. godine u samostan Gospe Lurdske, poznatiji kao Moj mir, do danas. Sestra Elizabeta Peršić, provincijalna glavarica zagrebačke provincije Družbe sestara milosrdnica, naglasila je da u 80 godina redovnice u Grubišnom Polju nisu činile ništa spektakularno niti kakva velika djela, već su s puno ljubavi tihom molitvom su zazivale Božji  blagoslov i svako dobro na ovdašnji narod, što će i dalje raditi.
Nakon predavanja održan je tradicionalni marinjski koncert zborova 'Mariji u susret' na kojemu su nastupili župni i zbor mladih župe sv. Josipa, zborovi Češke besede Treglave i Grubišnoga Polja, Matice umirovljenika, zbor Zdenčanke i gosti Vokalna instrumentalna skupina 'Susret' župe sv. Roka iz Virovitice, a prigodnom plesnom točkom predstavile su se i učenice osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića te recitacijom Marija Novalić.
Uz župnika preč. Većeslava Magića programu su bili nazočni i gradonačelnik Zlatko Mađeruh i saborski zastupnik Miro Totgergeli. (RGP)