Objavljeno: 17/11/2017

Sutra i prekosutra na 15. Gospodarskom sajmu - sajmu sira izlaže rekordan 151 izlagač

U odnosu na prethodne ove je godine na ocjenjivanje dostavljen i rekordan broj uzoraka sireva i mliječnih prerađevina: 46

/slika/vijesti/2017/2017_11/2017_11_664_x_495/171115_sajam.jpg

15. Gospodarski sajam – sajam sira, koji će narednoga vikenda, odnosno 18. i 19. studenog biti održan u grubišnopoljskoj sportskoj dvorani, ove godine rekordan je po broju izlagača. Naime, prijavljeno ih je 151, što je za čak 30 izlagača ili 25 posto više nego lani. Dolaze iz 11 hrvatskih županija, te iz susjedne Mađarske, a među njima će osim sirara biti i drugi koji su povezani sa stočarstvom i proizvodnjom sira, tradicijskim obrtima, zanatima, te privrednici i ustanove. 
I ove godine sajam osim svoje osnovne svrhe: predstavljanja gradskoga gospodarstva, poduzetništva i obrtništva kroz izlagače, ima i svoj bogati program. Tu su predavanja 'Mjere ruralnoga razvoja za poljoprivrednike', koje će prvoga dana sajma u 14 sati održati Zlatko Pavičić, diplomirani agronom i zamjenik gradonačelnika Grubišnoga Polja, i predavanje na temu 'Potpore za obrtnike i poduzetnike iz nacionalnih sredstava i EU fondova', koje će održati Adela Zobundžija, dok će Darija Marković iz Savjetodavne službe održati radionicu 'Kako napraviti maslac u vlastitoj kuhinji'.
Središnji dio sajma je proglašenje najboljih sireva i proizvoda od mlijeka, predviđeno za 12,45 sati drugoga dana sajmovanja. I ove godine sireve su ocjenjivali stručnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta iz Zagreba.-U odnosu na prethodne ove je godine na ocjenjivanje dostavljen rekordan broj uzoraka, 46. Od njih 32 su u medalji, od kojih je čak polovica ocijenjena zlatnom medaljom-kazao je Ivica Ahac, gradski pročelnik za gospodarstvo.
Kao novina prvoga dana sajma ove godine bit će održana 'Bilogorska čvarkijada', koja će osim degustativnog biti i natjecateljskog karaktera. 
Kao i do sada na sajmu će nastupati folklorne skupine većinskoga naroda, ali i one nacionalnih manjina, koje će se predstavljati i svojim kulinarskim vještinama.(RGP)