Objavljeno: 16/02/2018

Slike postaja križnoga puta u crkvi sv. Josipa zasjale novim sjajem

Nakon obnove većeg dijela unutrašnjosti crkve s početkom korizme na njezine zidove vraćen obnovljen križni put

/slika/vijesti/2018/2018_02/2018_02_664_x_495/180216_krizni_put.jpg

U proteklom smo razdoblju promptno izvještavali o tijeku obnove interijera crkve sv. Josipa u Grubišnom Polju, započete u drugoj polovici 2014. godine restauracijom kapele Gospe Lurdske. Veći dio restauracije unutrašnjosti dovršen je prošle godine posljednjim potezima prilikom uljepšavanja zidova crkvene lađe.
Danas su restauratori Karlo Vučković i Mislav Fleck, vlasnici samoborske tvrtke Res-Kon art d.o.o., donijeli i u crkvi na njihovo mjesto vratili slike postaja križnoga puta, koje su u prethodnom razdoblju obnavljali.-Odlučili smo se na renovaciju križnoga puta nakon obnove crkvene lađe, jer će se sada odlično uklopiti zajedno s novim zidovima i zasigurno će dodatnom ljepotom resiti našu crkvu-rekao je grubišnopoljski župnik preč. Većeslav Magić, gostujući danas u emisiji Duhovne minute Radija Grubišnoga Polja.
Dvojac umjetnika je napravio odličan posao i slike postaja križnoga puta su ponovno su doista zablistale. Naravno, bilo je puno posla.-Slike su bile vrlo prljave, vidljiv je bio požutio lak, neke su bile oštećene, tako da se restauratorski dio očitovao kroz obnovu nositelja slike, platna, te čišćenja staroga laka i aplikacije novoga. Polikromi, odnosno ukrasni okviri bili su vrlo oštećeni i valjalo ih je u dijelu u potpunosti rekonstruirati, očistiti pozlatu koju je dijelom također valjalo nanovo rekonstruirati-kazao je za Radio Grubišno Polje M. Fleck. K. Vučković kaže kako su postaje križnoga puta dovedene u vrlo loše stanje ponajprije zbog mikroklimatskih uvjeta unutar crkve. Naime, zidovi su bili vlažni što se prenosilo i na slike.-Drvo je počelo truliti, polikrom se raspadao i to su bili uvjeti koji su degradirali slike. Sada je zid saniran i ne bi trebalo biti problema po tom pitanju, pa bi postaje trebale biti dugovječnije-kaže K. Vučković.
A kako izgledaju restaurirane slike križnoga puta vjernici su vidjeli prije današnje večernje svete mise, kada je u netom započetom korizmenom vremenu održan prvi križni put u grubišnopoljskoj župnoj crkvi.
U vezi obnove unutrašnjosti crkve možemo još dodati još jednu lijepu najavu.- Nakon Uskrsa nastavljamo i završavamo obnovu zidova crkve radovima na dijelu ispod kora i na koru te u sakristiji. Vjerujem i nadam se da ćemo ove godine moći reći da je crkva u potpunosti obnovljena–zaključio je župnik Magić.(RGP)