Objavljeno: 03/03/2015

SKUPŠTINA PČELARA Najbolje je da lanjsku godinu zaboravimo !

Zbog loših vremenskih uvjeta dio članova Udruge 'Maslačak' nije izvrcao niti kilogram meda

/slika/vijesti/2015/2015_03/2015_03_664_x_495/150303_pcelari_skupstina.jpg

Prošla je godina najbolja za zaboraviti, čulo se na godišnjoj skupštini grubišnopoljskog Pčelarskoga društva Maslačak. Naime, i na skupštini je, kao i mnogo puta do sada, istaknuto da su lani vremenski uvjeti nanijeli veliku štetu i pčelarima te udruge zbog čega su prinosi u odnosu na neke ranije godine drastično smanjeni.-Bila je to kišna godina za razliku od prethodnih. Iako smo se nadali upravo kišnoj godini i očekivali da će zamediti bilje i da će biti prinosa, no bilo je upravo suprotno. Prinosi su bili minimalni pri čemu veliki broj pčelara uopće ništa nije vrcao-kazao je Zvonko Horak, predsjednik Udruge.
Jedan koji nije izvrcao niti kilograma je 82-godišnji Vlado Keglen. Kaže da od svoje šeste godine, otkada pčelari, nije doživio toliko lošu godinu. Najbolje je to posvjedočio činjenicom da od dvije do tri tone meda, koliko mu je uobičajen godišnji prinos, ove godine iz 300 košnica nije izvrcao niti grama.
Z. Horak kaže kako je bilo i kako će i ubuduće biti teško išta promijeniti, jer se na vrijeme, koji je jedan od glavnih uvjeta dobre pčelarske godine, ne može utjecati.-Mi pčelinje zajednice pripremamo i razvijamo ih kao da će biti najbolja godina. I kada se ovakvo što dogodi, trebamo prihranjivati pčele i održati ih na životu. Teško je procijeniti kakvo će biti vrijeme u dva tri tjedna, a kamoli dalje-navodi Z. Horak.
No, unatoč svemu što ih je snašlo članovi udruge su se lani predstavljali na nekoliko sajmova, te proizvode prodavali na kućnom pragu. Udruga koja broji 48 članova, ove će godine održati pčelarsku školu za mlade pčelare kojih je u udruzi sve više. Plan je i da se pčelari javljaju na javni poziv za unutarnje uređenje objekata za punjenje i pakiranje pčelinjih proizvoda, dok će se mlade pčelare poticati da koriste sredstva nacionalnog pčelarskog programa, koji pokriva njihove troškove do najviše 50 posto. Gost skupštine bio je i zamjenik gradonačelnika Dalibor Jurina.(RGP)