Objavljeno: 22/10/2020

Sjećanje na Ivana Sajtlika

Grubišnopoljski branitelj Ivan Sajtlik je poginuo 21. listopada 1991. godine

/slika/vijesti/2020/2020_10/2020_10_664_x_495/201022_sajtlik.jpg

Jučer je obilježena 29. godišnjica pogibje Ivana Sajtlika, prvog poginulog grubišnopoljskog pripadnika ZNG-a u Domovinskom ratu. Sajtlik je na jučerašnji dan prije 29 godina poginuo u krugu šumarije. Jučer su tim povodom ispred spomen ploče koja je njemu u čast postavljena na pročelju grubišnopoljske šumarije, čiji je bio djelatnik, zapaljene svijeće.
U nazočnosti njegova sina, također zaposlenika šumarije, zapalili su ih njegovi suborci, članovi braniteljske Udruge Bilogora '91 i predstavnici Grada Grubišnoga Polja, među kojima je bio i gradonačelnik Zlatko Mađeruh, tadašnji zapovjednik Zbora narodne garde.-Ivan, diplomirani inženjer šumarsta, je bio prvi zapovjednik specijalne grupe minera, koja je stasala u samostalni vod. Obučavao je nasljednike koji su prošli sva ratišta. Bio je izuzetno savjestan, detaljan i požrtvovan čovjek i branitelj. Izuzetno stručan čovjek, sportaš i maratonac-kazao je Z. Mađeruh.
Datumi poput jučerašnjega teški su ponajviše za obitelji poginulih, ali i za cjelokupno društvo. Nažalost u vrijeme od rujna, uoči godišnjice vojno-redarstvene operacije Otkos 10 i nešto poslije nje, puno je tužnih obljetnica koje podsjećaju na žrtve koje su u Domovinskom ratu podnijete za slobodan grad i domovinu. Sve je počelo 21. rujna 1991. godine stravičnim pokoljem u Ivanovu Selu, u kojemu je ubijeno ukupno 14 branitelja i civila. 27. rujna je u Velikim Zdencima ubijen hrvatski policajac Krunoslav Fabro. 16. listopada je bila 29. godišnjica mučkog ubojstva čak 14 zarobljenika, koje su četnici potpomognuti ovdašnjim pobunjenim Srbima zarobili i u šumi Bukovica smaknuli. Njihovi su posmrtni ostaci pronađeni nakon oslobođenja gradskog područja.
Nakon prisjećanja na Ivana Sajtlika već sutra je tužna 29. godišnjica pogibje branitelja Željka Biljana i Denisa Kolera. Paljenjem svijeća nedaleko spomen obilježja koje je uz prometnicu Ivanovo Selo-Grubišno Polje Udruga Bilogora '91 podignula u njihovu čast, bit će obilježena godišnjica pogibje tih dvojice branitelja, koji su nedaleko toga mjesta bili žrtvama zasjede pobunjenih Srba i srpskih dragovoljaca.
31. studenog 1991. godine u Gornjoj je Rašenici poginuo hrvatski branitelj Velimir Bijelić, u čast kojemu je nedaleko mjesta pogibje braniteljska Udruga Bilogora '91 također podignula spomen obilježje i kojemu će u čast biti zapaljene svijeće, kao i Josipu Romoziju, koji je također poginuo toga dana.
7. studenog će biti obilježena i godišnjica pogibje Vinka Salaja i Ivana Škeca, žrtava eksplozije protutenkovske mine u Rastovcu te potom 13. studenog Josipa Koronca i Dražena Gladojića Zagorca, poginulih u Bastajskim Brđanima.
Sjećanje na branitelje nikada ne smije izblijedjeti ! (MP)