Objavljeno: 06/12/2017

Šah na velika vrata ulazi u Osnovnu školu Ivana Nepomuka Jemeršića

Gradonačelnik Z. Mađeruh potpisao deklaraciju s velemajstorom Zlatkom Klarićem, predsjednikom Fonda Garry Kasparov Adriatic

/slika/vijesti/2017/2017_12/2017_12_664_x_495/171206_sah_deklaracija.jpg

Deklaracijom o suradnji koju su jučer potpisali grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh i šahovski velemajstor Zlatko Klarić šah na velika vrata ulazi u naš grad i Osnovnu školu Ivana Nepomuka Jemeršića. Naime, Z. Klarić je došao u ulozi predsjednika Fonda Garry Kasparov Adriatic i voditelja projekta 'Šah uz školu', koji u Hrvatskoj zajedno provode Fond Garry Kasparov Adriatic i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Deklaracija predviđa popularizaciju šaha među mladima u vrtiću i osnovnoj školi, te poduku djece.-Znanstveno je dokazano da šah pospješuje kongitivne sposobnosti, koncentraciju, osjećaj za prostor. Dodatno je otkriveno da kao jedna od rijetkih misaonih aktivnosti aktivira i jednu i drugu stranu mozga, što je velika prednost. Zna se da učenici koji igraju šah imaju bolje sposobnosti u nekim predmetima od ostalih. U nas je šah prisutan od 1912. godine-kazao je velemajstor Klarić. Osim popularizacije šaha u školi, dogovorena su i dva natjecanja u kojima će sudjelovati i odrasli i djeca.
Veliku ulogu u popularizaciji šaha u školi imat će i članovi 34 godine starog Šahovskog kluba Bilogora '91, koji se posljednjih deset godina natječe u 2. hrvatskoj ligi centar. Tajnik kluba Željko Margeta ističe kako je oduvijek postojala želja kluba da organiziraju rad s mladima, a ovo je izuzetna prilika.-Nedostaje nam rad mladima. Kolega Furjan i ja smo to pokrenuli još 1995. godine, kada smo imali dvadesetak članova u školi šaha. Poslije je još bilo pokušaja, ali nije bilo baze, koja je važna. I to upravo predškolski i školski odgoj. Sada ćemo više i uspješnije popularizirati šah među mladima, koji su budućnost šaha-kaže Ž. Margeta.
Velemajstor Klarić je ujedno pozvao gradonačelnika Mađeruha da 29. prosinca u Zagrebu sudjeluje u šahovskoj simultanki protiv Garryja Kasparova.-Zahvaljujem se velemajstoru Klariću na pažnji, počašćen sam s pozivom. Doživjeti susret s Kasparovim je veliki doseg i u mojoj karijeri. Deklaracijom ćemo osigurati popularizaciju šaha u našem gradu, ali i stvoriti nove šahiste kako bi šahovski klub, koji se natječe u 2. ligi opstao i dobio pomladak-istaknuo je Z. Mađeruh.
Grad Grubišno Polje je prvi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potpisao deklaraciju, te će u tom smislu u suradnji sa školama pokrenuti i biti sponzor šahovskoga turnira za cijelu županiju. Šah će biti populariziran i u dječjem vrtiću, dok će zajedno s braniteljima biti domaćin turnira Otkos 10.
Jučer je Velemajstor Klarić u pratnji gradonačelnika Mađeruha, tajnika Margete, te šahista Ivana Fadljevića učenicima osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića darovao pet šahovskih kompleta zajedno s početnicama, dok je gradonačelnik Mađeruh najavio da će i Grad Grubišno Polje također školi donirati pet šahovskih kompleta.(RGP; foto: RGP i OŠ I.N. Jemeršića)