Objavljeno: 28/07/2016

Kapela Gospe Lurdske je obnovljena

Ministarstvo kulture odobrilo je novih 300 000 kuna za obnovu, dostatnih za restauraciju zidova lađe oltara i jedne strane glavne crkvene lađe

/slika/vijesti/2016/2016_07/2016_07_664_x_495/160728_obnova_kapele_got.jpg

Nešto više od godine dana nakon što su restauratori ušli u kapelu Gospe Lurdske u grubišnopoljskoj crkvi Sv Josipa posao je gotov, i kapela nakon nešto više od 100 godine, otkako je sagrađena, ponovno sjaji punim sjajem !
Naime, uređenje i obnova kapele Gospe Lurdske prva je faza drugog dijela uređenja unutrašnjosti grubišnopoljske crkve, koje je započeto postavljanjem električnih i audio instalacija. Cijela obnova crkve procijenjena je na oko milijun kuna zajedno s pripadajućom dokumentacijom. Do sada je za uređenje kapele utrošeno oko 270 000 kuna. A kako bi zaista blistala valja još postaviti adekvatno osvjetljenje, budući da vitraj na kapeli ne osigurava svjetlo potrebno da bi njezina ljepota došla do punog izražaja. To bi se, prema riječima župnika preč. Većeslava Magića trebalo dogoditi prije blagdana Velike Gospe.
No, veselje izaziva činjenica da je s Ministarstvom kulture potpisan ugovor o nastavku radova na obnovi crkve, vrijedan 300 000 kuna, što će omogućiti daljnje radove i nove korake u ostvarenju plana uređenja njezine cjelokupne unutrašnjosti.-Taj je novac dovoljan da se obnovi lađa na kojoj se nalazi oltar, te jedna strana glavne lađe-kaže župnik.
Kaže da valja zahvaliti kako Ministarstvu kulture, tako jednako i Gradu Grubišnom Polju, župljanima i svim drugim donatorima koji su svojim novcem osigurali potrebna sredstava za provedene radove, ali ujedno već sada zahvaliti i na svim budućim donacijama koje će se dogoditi u daljnjem uređenju crkve.(RGP)