Objavljeno: 01/04/2020

Održana prva e-sjednica Gradskog vijeća u povijesti

Na prijedlog gradonačelnika Mađeruha jednoglasno je prihvaćen paket mjera Grada koje će olakšati život građanima te poslovanje poduzetnicima i obrtnicima u vrijeme pandemije koronavirusom

/slika/vijesti/2020/2020_04/2020_04_664_x_495/200401_e_vijece.jpg

Prvi puta u povijesti našega grada, održana je elektronska sjednica Gradskoga vijeća Grada Grubišnoga Polja izjašnjavanjem vijećnika putem e-maila na obrascu kojega su dobili u  materijalima. Raspravljalo se o 14 točaka dnevnoga reda, u radu sjednice sudjelovalo je 14 od ukupno 15 vijećnika i sve odluke donesene su većinom glasova vijećnika. Kako je to jučer izgledalo, pojasnio je predsjednik vijeća Grada Grubišnoga Polja Ivo Martinović:-Vezano uz odluku Nacionalnog Stožera civilne zaštite, zbog nemogućnosti sastajanja, a zbog potrebe funkcioniranja gradske uprave odnosno našega gradonačelnika, donio sam odluku da po prvi put u Grubišnom Polju, prvi put u sazivu Gradskoga vijeća, sjednicu održimo elektronskim putem. Moram reći da je ovo novo iskustvo, ali da su se kompletna gradska uprava i svi vijećnici snašli vrlo dobro. Sjednicu smo odradili danas u vremenu od 8 do 10 sati, materijale smo poslali elektronski prošli tjedan, tako da su se vijećnici mogli pripremiti. Bilo je 14 točaka, koje su nam prioritetne, hitne da bismo mogli funkcionirati, rekao je Martinović i pohvalio sve vijećnike, tj, njihovu informatičku pismenost te najavio da će uskoro biti održana još jedna elektronska sjednica.  Martinović je poručio - Ostajemo doma, treba se čuvati kontakata, ali funkcionirati moramo. Gradsko vijeće i gradska uprava na čelu s gradonačelnikom funkcioniraju besprijekorno i sigurno ćemo funkcionirati tako i dalje-rekao je I. Martinović. 
Na prijedlog gradonačelnika Zlatka Mađeruha, Vijeće je jednoglasno prihvatilo paket mjera Grada Grubišnoga Polja  koje će olakšati život građanima i poslovanje poduzetnicima i obrtnicima u vrijeme pandemije koronavirusom. Tako se plaćanja komunalne naknade oslobađaju sve fizičke i pravne osobe za drugi kvartal ove godine, odnosno od 1. travnja do 30. lipnja 2020. Istovremeno se za prvi kvartal ove godine plaćanje komunalne naknade svim obveznicima odgađa do 15. srpnja.
Druga mjera odnosi se na oslobađanje od plaćanja usluga Dječjeg vrtića Tratinčica roditeljima - korisnicima usluga, u uvjetima proglašene epidemije radi obustave prijama djece u cilju sprječavanja zaraze virusom COVID-19.  Privremeno oslobođenje traje od nastupa obustave prijama djece u predškolske ustanove, odnosno od 16. ožujka 2020. godine i traje do opoziva predmetne Odluke.  Za vrijeme prihvata djece u Dječjem vrtiću „Tratinčica“ u slučaju kada su oba roditelja zaposlena i ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece, roditelj – korisnik usluga nema pravo na oslobođenje od plaćanja naknade za pohađanje odgojno-obrazovnih programa vrtića.
Na sjednici Gradskog vijeća usvojene su izmjene Programa dodjele bespovratnih potpora za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva Grada Grubišnoga Polja. Za tu svrhu u proračunu je osigurano 300 000 kuna. Uskoro se očekuje objava javnog poziva.
Od ostalih točaka valja spomenuti Statut Grada Grubišnoga Polja, Izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu 2019. godinu te Odluka o izboru najpovoljnijih ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH.

Na fotografiji: Nakon što je Stručna služba prebrojala glasove, predsjednik Vijeća I. Martinović je potpisao donijete odluke