Objavljeno: 17/09/2018

Proslavljeno Marinje 2018.

Koncert, izložba umjetničkih slika, procesija, svete mise, pučko veselje.....sve je to bilo sastavnica trodnevne proslave najvećeg župnoj proštenja u čast Presvetog Imena Marijina

/slika/vijesti/2018/2018_09/2018_09_664_x_495/180917_marinje.jpg

Župljani grubišnopoljske župe sv. Josipa proslavili su najveće župno proštenje Ime Marijino – Marinje. Duhovni dio programa počeo je u petak u 17 sati klanjanjem i svetom ispovijedi u crkvi te svetom misom. Uoči koncerta 'Mariji u susret' u kinodvorani CIK-a, na kojemu su u 19 sati nastupili župni zbor i zbor mladih, zborovi Češke besede Treglave i Grubišnoga Polja, matice umirovljenika, Zbor Zdenčanke i na tamburici Marija Novalić, otvorena je izložbe slika akademskog slikara Nedjeljka Tintora.
U subotu nakon svete mise u 18 sati, koju je predvodio vlč. Josip Vidović iz Jalžabeta, gradskim je ulicama prošla tradicionalna procesija u kojoj su vatrogasci, mladi župe, članice Češke besede Grubišnoga Polja i Zavičajnog kluba 'Kaj vu srcu' nosili kip Djevice Marije. Potom je u šatoru u cintoru KUD Elizabeta iz Jalžabeta održao folklorni program, nakon čega je uslijedilo narodno veselje uz gulaš.
Nakon one u 8,30 sati središnju svečanu nedjeljnu svetu misu u 11 sati predvodio je preč. Vlado Bogdan, župnik iz Svetog Ivana Zeline i dekan Zelinskoga dekanata. U propovijedi se dotaknuo poznate povijesne činjenice da je upravo molitva svih Bečana 1683. godine osigurala da u pomoć nad turskom najezdom pristignu trupe kralja Sobjeskog i osiguraju sigurnu obranu Beča, te poručio da i u današnje vrijeme jednakom snagom treba moliti u Ime Marijino. Gostujućem propovjedniku dobrodošlicu je prigodnim poklonom i umjetničkom slikom poželio grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh, zamolivši gosta neka iz našega grada ponese pozitivne vibracije.
U nedjeljnim poslijepodnevnim satima je pod šatorom održan nastup KUD-ova i mažoretkinja, dok je za kraj Marinja održano pučko veselje uz sastav Plavu lagunu.(RGP)