Objavljeno: 19/03/2015

PROSLAVA JOSIPOVA Josip je pravednik, čovjek u srcu povijesti spasenja !

Misno slavlje predvodio je preč. Damir Vrabec, kancelar Bjelovarsko-križevačke biskupije i policijski kapelan.

/slika/vijesti/2015/2015_03/2015_03_664_x_495/150319_josipovo_misa.jpg

Današnja poldanja koncelebrirana sveta misa bila je središte proslave blagdana sv. Josipa, zaštitnika grubišnopoljske župe. Tako su vjernici po 233. puta proslavili svojega zaštitnika, nakon što je 1782. godine grubišnopoljsko područje izdvojeno iz župe Velike Trnovitice, kojoj je do tada administrativno pripadalo.
Misno slavlje u ispunjenoj župnoj crkvi predvodio je preč. Damir Vrabec, kancelar Bjelovarsko-križevačke biskupije, upravitelj župe sv. Ane u Bjelovaru i policijski kapelan. Čestitajući Grubišnopoljcima Dan župe i njezinog zaštitnika te Dan očeva, preč. Vrabec je istaknuo da se kod Josipa jasno vidi što Bog može tražiti i očekivati od čovjeka. Ističući Josipovu vjernost Bogu i njegovu spremnost preuzimanja uloge koju mu Bog nudi, propovjednik je kazao da je Josip sebe stavio u drugi plan. -Božji interesi postaju njegovi i tako stvara preduvjet da mu Bog povjeri svoga sina i njegovu majku. On poštuje i ljubi Isusovu majku ne prisvajajući ju za sebe. Njegov pristanak ne zaostaje za Marijinim pristankom na Božju riječ kada je rekla „Neka mi bude po riječi tvojoj“-kazao je preč. Vrabec.
Svetog je Josipa, nadalje, nazvao pravednikom, čovjekom u srcu povijesti spasenja. Kako je Josip umro prije negoli je doživio brojna Isusova čuda, nazvao ga je i prijateljem svih žena i muškaraca koji umiru, a nikada nisu doživjeli pravo ispunjenje svoga života.-Josip je prijatelj svih onih koji vjeruju ne očajavajući, prijatelj svih onih koji siju kako bi drugi mogli žeti-ističe propovjednik.
Uz prečasnog Vrabeca misno slavlje su koncelebrirali domaćin preč. Većeslav Magić, te župnici garešničkoga dekanata: Josip Košćak iz Ivanova Sela, Kristijan Bogdan iz Tomašice, Srećko Marić iz Garešnice zajedno s đakonom Sašom Sargačem, dok su hercegovački Vladimir Petrović i velikogrđevački Mladen Benko ispovijedali vjernike. Podsjetimo da su se za današnje slavlje grubišnopoljski vjernici pripremali bogatom trodnevnicom. Priprava je uz večernje mise počela koncertom u ponedjeljak, susretom obitelji u utorak, te je završena sinoćnjim župnim klanjanjem za mir i blagoslov obitelji. U sklopu ovogodišnje proslave Josipova je još i večerašnja zajednička sveta misa u 18 sati.(RGP)