Objavljeno: 17/02/2020

Proizvodno poduzetnički inkubator Grubišno Polje dobio prve zakupnike prostora

S agencijom u nazočnosti gradonačelnika Z. Mađeruha ugovore o petogodišnjem zakupu potpisali čelnici tvrtki Ivini kolači i Biota Rajko Vučemilović i Dušan Jelić

/slika/vijesti/2020/2020_02/2020_02_664_x_495/200217_inkub_ugovori.jpg

Nakon što je početkom studenog prošle godine svečano otvoren, a u prosincu objavljen natječaj za zakup poslovnih prostora, danas je Proizvodno poduzetnički inkubator Grubišno Polje dobio svoja prva dva korisnika, i to grubišnopoljska. Naime, ugovore o zakupu prostora u inkubatoru s Razvojnom agencijom AGRO Grubišno Polje potpisali su Rajko Vučemilović, direktor grubišnopoljske tvrtke Ivini kolači i Dušan Jelić direktor grubišnopoljske tvrtke Biota.
Tvrtka Ivini kolači primarno će se baviti, kao što i ime sugerira kolačima, a u budućnosti i proizvodnjom sladoleda, odnosno proizvodima vezanima uz hranu iz pekarsko slastičarske branše.-Za sada će tvrtka zapošljavati jednog zaposlenog, a sukladno odgovoru tržišta plan je povećavati broj-kazao je Vučemilović, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, Grubišnopoljcima poznat i kao direktor velikozdenačke tvrtke Cormoran, koja će se nastaviti baviti pekarskom djelatnošću, dok će njezin slastičarski dio sada preuzeti tvrtka Ivini kolači.
Tvrtka Biota bavi se biotehnologijom iz perspektive konzultacija, stručno-znanstvenih istraživanja, a provodi nekoliko EU projekata među kojima su inovativna rješenja za proizvodnju hrane u urbanim sredinama te za pošumljavanje pomoću naprednih tehnologija.-Ovdje planiramo postaviti dio te proizvodnje. Jedan dio će imati svrhu primjera urbane proizvodnje hrane na akvaponskim sustavima gdje se u koegzistenciji riba i biljaka i do tri puta brže može proizvoditi povrće za prehranu-kaže D. Jelić, inače Grubišnopoljac koji je nakon osnovnog i srednjeg školovanja u Grubišnom Polju na PMF-u diplomirao biologiju i naposljetku stekao i titulu doktora znanosti kao i ogromno iskustvo kako u znanstvenim institucijama tako i u privatnom poduzetničkom sektoru.
Dvojica poduzetnika koji su danas potpisali ugovore ističu da je prostor koji se u inkubatoru nudi sjajan te su pozvali i druge poduzetnike da iskoriste priliku koja im se pruža. Naime, Mateja Cah, ravnateljica agencije koja upravlja Proizvodno poduzetničkim inkubatorom i koja je uime agencije ugovore s dvojicom poduzetnika potpisala, pojasnila je da će tvrtke pet narednih godina boraviti u prostoru inkubatora uz odlične uvjete.-Ugovore potpisujete na punu tržišnu cijenu, a Grad Grubišno Polje će uskoro raspisati natječaj kojim će u potpunosti osigurati subvenciju troška zakupa-kazala je M. Cah.
Potpisivanju ugovora bio je prisutan i gradonačelnik Zlatko Mađeruh kazavši kako je sretan što su u inkubatoru sada nove djelatnosti kao kandidati za otvaranje novih radnih mjesta.-Već sada imamo tri nova kandidata koji žele započeti svoju djelatnost u jednom od osam prostora osiguranih u Proizvodno poduzetničkom inkubatoru i iako sam strepio hoće li inkubator biti ispunjen, mislim da smo pogodili temu i da je cijeli projekt gospodarski iskorak u gradu-zaključio je gradonačelnik. (rgp)