Objavljeno: 11/02/2016

Ponovno kreću aktivnosti oko retencije Miletinac u Dijakovcu

U međuvremenu je projektu, koji je važan za razvoj poljoprivrede na ovom području, istekla lokacijska dozvola, pa se ponavlja postupak za njezinim ishođenjem.

/slika/vijesti/2016/2016_02/2016_02_664_x_495/160211_retencija.jpg

Jučer su se u Gradskoj vijećnici predstavnici Hrvatskih voda sastali s projektantima i predstavnicima drugih institucija involviranih u pribavljanje lokacijske dozvole za izgradnju retencije Miletinac kod Dijakovca. Riječ je o projektu od velikog značaja za razvoj toga dijela Grubišnoga Polja, ali i dijelova općina Đulovca i Končanice, koji bi trebao osiguravati dovoljne količine vode za navodnjavanje i time razvoj poljoprivrede i voćarstva.
Gradonačelnik Zlatko Mađeruh je kazao da se zalihe podzemnih voda na našem području drastično smanjuju.-Ipak, još uvijek nije alarmantno stanje. Bili smo prerevni u odvodnji voda s našega područja gdje smo močvarne dijelove pretvarali u oranice. Sada poslije padavina voda s našega područja odlazi i poplavljuje Lonjsko polje. Stoga želimo akumulirati tu vodu jer ona može biti bogatstvo za razvoj poljoprivrede-kaže gradonačelnik Mađeruh.
Retencija Miletinac trebala bi akumulirati do 12 milijuna prostornih metara vode na površini od 150 hektara. Cjelokupni projekt bez imovinsko pravnih poslova vrijedan je 30 milijuna kuna,a kada su u pitanju imovinsko pravni poslovi, tu je riječ o izmještanju osam obitelji iz Dijakovca, koje sada žive na prostoru predviđenom za izgradnju retencije.
Valja reći da je taj projekt začet još 2010. godine, ali je dobar dio aktivnosti bio 'na ledu', tako da je u međuvremenu istekla lokacijska dozvola, pa se ponavlja postupak za njezinim ishođenjem.