Objavljeno: 27/02/2018

Podzemno skladište plina uvršteno na listu strateških projekata

Gradonačelnik nezadovoljan činjenicom da će se još četiri godine čekati do dovršetka projkta

/slika/vijesti/2018/2018_02/2018_02_664_x_495/180227_plin.jpg

Na listu Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na Listu strateških projekata uvršten je projekt izgradnje podzemnog skladišta plina na eksploatacijskom polju ugljikovodika u Grubišnom Polju, vrijedan 336 milijuna kuna, te je osnovana Operativna skupina pod vodstvom Domagoja Validžića, pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike. Podsjećamo da je prva faza izgradnje vršnog skladišta plina u Grubišnom Polju započeta sredinom studenog 2014. otvorenjem rudarsko-remontnih radova na eksploatacijskom polju u Grubišnom Polju na inicijativu Grada Grubišnoga Polja.
Prema tadašnjem projektu, izgradnja skladišta plina ove je godine trebala završiti. To je potvrdio i gradonačelnik Zlatko Mađeruh koji je nezadovoljan cjelokupnom situacijom.-2014. godine smo to ugovorili, 2018. godine je trebao biti završetak radova. Sada je 2018. godina i konstatirali smo da nam trebaju još četiri godine i zbog toga sam nesretan jer znam da je to projekt u interesu Vlade RH. Tko je, gdje i kako zatajio? To je jako neozbiljno, ipak je to projekt Vlade. Ako netko može prolongirati 4 godine da ništa ne napravi ili da samo konzumira projekt, mislimo da je to neozbiljno-rekao je gradonačelnik Mađeruh i podsjetio: To je projekt ne samo od interesa za Grad Grubišno Polje i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, već i za RH i za sve korisnike koji se nalaze na magistralnom plinovodu. Sad se to nastavlja dalje, ali nije mi jasno zašto su stajali jer nas nisu o tome obavještavali. 
Projekt tvrtke Podzemno skladište plina u Grubišnom Polju će omogućiti izgradnju podzemnog skladišta malog radnog volumena, koje bi bilo korišteno u slučaju većih kratkotrajnih potreba za plinom u plinskom sustavu RH.(foto: arhiva)