Objavljeno: 06/07/2017

Počela obnova zidova i stropa lađe crkve sv. Josipa

Radovi su vrijedni 560 000 kuna, a trebali bi biti gotovi do kraja rujna

/slika/vijesti/2017/2017_07/2017_07_664_x_495/170706_obnova_crkve.jpg

Prošloga ponedjeljka počeli su radovi na obnovi crkve svetoga Josipa u Grubišnom Polju. Naime, kako je najavljeno, nakon obnovljene kapele Gospe Lurdske i glavnoga oltara, na red su došli radovi na obnovi središnje lađe i stropa crkve. Grubišnopoljski župnik preč. Većeslav Magić kaže kako su radovi vrijedni 560 000 kuna, pri čemu će 400 000 kuna osigurati Ministarstvo kulture, a u ostatku troškova sudjelovat će Grad Grubišno Polje, te župa sv. Josipa putem donacija svojih vjernika.Radovi bi trebali biti gotovi do kraja rujna, ističe župnik, čemu bi uvelike trebala pridonijeti činjenica da tijekom ljetnih mjeseci neće biti većih svečanosti u crkvi.
Ti bi uvjeti dvojici umjetnika restauratorima i konzervatorima Karlu Vučkoviću i Mislavu Flecku trebali osigurati miran i brz rad, koji, kako se do sada pokazalo, odlično obavljaju uime obrta Dok-art, kojemu je posao obnove crkve povjeren. U odnosu na dosadašnji rad, posao u ovom dijelu crkve nešto će biti zahtjevniji, jer je više oštećenja. Nešto će kompliciranija biti obnova stropnoga oslika zbog dviju velikih rupa nastalih prije tridesetak godina, no umjetnici kažu kako će Konzervatorski odjel odrediti kvalitetno rješenje i za taj dio crkve.
Istovremeno je naručeno i osvjetljenje oltarnoga dijela crkve, kako bi osvjetljenje i toga dijela crkve bilo istovjetno onomu u obnovljenoj kapeli Gospe Lurdske.(RGP)