Objavljeno: 21/05/2018

Otvorena izložba i promovirana knjiga čazmanskoga umjetnika Franje Matešina

S Matešinom je CIK dr. Franjo Tuđman ostvario suradnju lani u projektu #Bit će svega dođi i ti!

/slika/vijesti/2018/2018_05/2018_05_664_x_495/180521_matesin.jpg

U izložbenom prostoru Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman u petak je otvorena izložba "Galerija Matešin u Grubišnom Polju" i promovirana knjiga Franje Matešina "Izgubljeni snovi". F. Matešin je akademski slikar iz Bojane nedaleko Čazme, koji je u Bojani 2002. otvorio galeriju. Do sada je sudjelovao na 135 skupnih izložbi i radio na 61 javna projekta. Imao je 64 samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu, napisao pet knjiga i o njemu su snimljena tri dokumentarna filma.
Za sebe kaže da je čovjek koji radi na više kolosijeka, a izložbom je predstavio svoju galeriju koja se sastoji od četiri ciklusa: prirode, životinja, portreta, te na kraju kao najvećega dijela ciklusa, cvjetnih slika. Da je Matešinov umjetnički dijapazon širok, govori i predstavljeni roman 'Izgubljeni snovi'. Riječ je o znanstveno-fantastičnoj trilogiji u formi scenarija za film. To je temeljito ispričana vizija slike jedne budućnosti, koju ljudsko društvo, u evoluciji i izmijeni društvenih poredaka nakon više tisuća godina, može doživjeti. Radnjom je smještena u 5007. godini.
S Matešinom je Centar za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman ostvario suradnju lani tijekom provođenja projekta #Bit će svega dođi i ti!, a izložba i promocija knjige nastavak su te suradnje. Matešinova izložba je prodajnoga karaktera, a može se razgledati u radno vrijeme CIK-a do 30. svibnja.(RGP)