Objavljeno: 06/07/2015

Održan Etno dan Češke besede Ivanova Sela

Etno dan, koji je posjetio i grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh, manifestacija je koju karakterizira opuštena atmosfera i dobar provod

/slika/vijesti/2015/2015_07/2015_07_664_x_495/150706_etno_dan.jpg

Češka beseda Ivanova Sela u subotu je bila domaćin Etno dana, manifestacije koja se inače održava redovito uoči najveće manifestacije češke manjine u Hrvatskoj Dožinky. No, kako su Dožinky kao bienalna manifestacija održani lani i ove ih godine neće u redovitom obliku, već narednoga vikenda u Daruvaru kao velika dvodnevna proslava 90. obljetnice održavanja prvih žetvenih svečanosti, Etno dan je bio odličan uvod i u taj događaj.
U vrlo opuštenoj atmosferi uz češke buhtle, langoše i pivo nastupio je puhački orkestar iz Češke Republike Lyse Nad Labem, koji su pola sata prekrasno svirali i pjevali,a potom su nastupile Češke besede Hercegovca, Treglave, Zagrebačke županije i svirci naše češke besede, dok su poseban pljesak okupljenih zaradila i dva harmonikaša iz Češke besede Osijeka, koji su sudjelovali na Etno danu.
Manifestaciju je pratio i saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine u Hrvatskoj Vladimir Bilek, koji je kazao kako ona nije samo uvod u Dožinky, već samostalna nacionalna manifestacija, koja svake godine privlači sve viša posjetitelja.-Ono što ju karakterizira je upravo ležerni štih i opuštena atmosfera-kazao je V. Bilek, čestitajući Češkoj besedi I. Sela na svake godine boljoj organizaciji Etno dana. Naglasio kako je status češke nacionalne manjine u Hrvatskoj na visokoj razini, te kako suživot Čeha u Republici Hrvatskoj može biti primjer ostalima.
Manifestaciju je pratio i grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh.(RGP)