Objavljeno: 17/01/2020

Odlična suradnja Grada Grubišnoga Polja i pripadnika romske nacionalne manjine

O projektima provedenima u prošloj i najavljenima u ovoj godini razgovarali gradonačelnik Zlatko Mađeruh i saborski zastupnik Veljko Kajtazi

/slika/vijesti/2020/2020_01/2020_01_664_x_495/200117_kajtazi.jpg

Grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh jučer se u svom uredu sastao sa Veljkom Kajtazijem, saborskim zastupnikom 12 nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, među kojima i romske. Razgovarali su o zajedničkim projektima provedenima u prošloj te onima koji će Grad Grubišno Polje zajedno s predstavnicima romske nacionalne manjine provoditi u ovoj godini. Ponajprije se razgovaralo o nastavku izgradnje društvenoga doma romske nacionalne manjine u naselju Stalovica. Ta je investicija bez opreme vrijedna 1,4 milijuna kuna. U prošloj godini je u izgradnju uloženo 257 000 kuna koje je osigurao saborski zastupnik V. Kajtazi, dok će u ovoj godini za izgradnju doma do krova biti uloženo 330 000 kuna, koliko je Grad za tu svrhu osigurao u svom proračunu.
Nadalje tema razgovora bilo je proširenje i obnova ceste kroz ulicu Stalovica u fazama, kao i zapošljavanje pripadnika romske nacionalne manjine u javnim radovima, što je samo privremeno, ali ipak nekakvo rješenje zapošljavanja pripadnika romske nacionalne manjine, istaknuo je V. Kajtazi. Temom razgovora bila je i pomoć učenicima nižih razreda osnovne škole u vidu osiguravanja školskoga pribora, donacija drva, uskrsni paketi, nastavak podjele bijele tehnike, ali i kulturno-sportske teme poput izložbe '1000 godina imigracije Roma' i zajedničke nogometne utakmice.
I V. Kajtazi i Z. Mađeruh su tom prilikom iskazali zadovoljstvo međusobnom suradnjom te su izmijenili darove, pri čemu je saborski zastupnik gradonačelniku darovao svoju knjigu Indija, a Z. Mađeruh je uzvratio nedavno promoviranom knjigom Povijest Grubišnoga Polja.
Na sastanku dvojice čelnika bila je i predsjednica Saveza Roma u Hrvatskoj 'KALI SARA' Suzana Krčmar, predstavnici Udruge Roma Grubišnoga Polja i gradonačelnikovi suradnici. (RGP)