Objavljeno: 15/05/2020

Objavljen niz novih natječaja za poduzetnike i poljoprivrednike

Moguće je ostvariti potpore od 500 do 200 000 eura

/slika/ponavljajuce/a_150430_grb_praznikrada.jpg

Početkom ovoga tjedna objavljen niz novih natječaja namijenjenih poduzetnicima i poljoprivrednicima koji žive na području s udjelom od 5 posto nacionalnih manjina, kakvo je grubišnopoljsko. Poduzetnicima, koji se za pomoć oko sudjelovanja u natječajima mogu obratiti i Razvojnoj agenciji AGRO, zanimljiv će biti natječaj u kojemu su prihvatljivi prijavitelji mali i srednji poduzetnici registrirani minimalno godinu dana od objave natječaja koji su u prošloj godini imali zaposlenu minimalno jednu osobu. Mogu ostvariti iznos bespovrata novca u rasponu od 50.000 do 200.000 kuna.
Natječaj Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo donosi bespovratna sredstava do 80 posto iznosa opravdanih troškova za pripremu i polaganje majstorskoga i ispita o stručnoj osposobljenosti, prekvalifikaciju, za polaganje pomoćničkog ispita i izdavanje dozvola za izvođenje praktičnog dijela naukovanja.
Nadalje, objavljen je i natječaj za male poljoprivrednike ekonomske veličine od 500 do 4.999 eura, koji mogu ostvariti iznos bespovratna novca do 60.000 kuna za kupnju životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, za kupnju i građenje jednostavnih objekata ili opremanje prostora za obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, kupnju gospodarskih vozila, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.
U sklopu Programa ruralnog razvoja objavljena je mjera 6.2.1. namijenjena poljoprivrednicima koji žele pokrenuti novu nepoljoprivrednu djelatnost kojom se do sada nisu bavili, a iznos bespovratna novca je 50.000 eura, dok je mjera 6.4.1. usmjerena razvoju postojeće nepoljoprivredne djelatnosti uz očuvanje postojećih ili stvaranje novih radnih mjesta. Iznos bespovratnih sredstava: do 200.000 eura s intenzitetom potpore od 70 posto.
Više o natječajima doznajte na POVEZNICI