Objavljeno: 01/10/2019

Obilježena 28. godišnjica osnutka 55., odnosno 77. samostalnog bataljuna ZNG-a

Godišnjica je obilježena komemoracijom, svetom misom i postrojavanjem veterana Domovinskoga rata

/slika/vijesti/2019/2019_10/2019_10_664_x_495/191001_postrojavanje.jpg

Polaganjem vijenaca i zapaljenih svijeća ispred spomen obilježja grubišnopoljskim braniteljima u subotu je počelo obilježavanje 28. godišnjice osnutka 57., odnosno 77. samostalnog bataljuna ZNG-a Grubišno Polje. Vijence i svijeće je položili izaslanici predsjednice RH i Ministarstva branitelja, predstavnici Grada Grubišnoga Polja, Udruge obitelji poginulih branitelja, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Udruge branitelja Ministarstva unutarnjih poslova Grubišno Polje. Potom je u župnoj crkvi sv. Josipa misu zadušnicu služio preč. Većeslav Magić, na kojoj su posvećeni zastava i krunice Udruge branitelja Ministarstva unutarnjih poslova Grubišno Polje.
Potom su se veterani Hrvatske vojske i policije svečano postrojili na prostoru gradske tržnice. Prigodno su im se obratili 77. samostalnog bataljuna ZNG-a Zdenko Pavić, prvi zapovjednik policijske postaje Grubišno Polje Šandor Toth, zapovjednik gradonačelnik i zapovjednik Zbora narodne garde Zlatko Mađeruh, župan Damir Bajs, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata general Đuro Dečak i pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, koji je govorio i uime izaslanika predsjednice Željko Dragašević. Tom je prilikom još jednom naglašena velika uloga grubišnopoljskih branitelja koji su uz pomoć postrojbi iz okruženja uspješno obranili domove i u sklopu vojno-redarstvene operacije Otkos 10 omogućili da grubišnopoljsko području bude prvo slobodno područje u Republici Hrvatskoj. Upravo je priznavanje te vojno-redarstvene operacije bilo temom dijela govornika, koji su najavili da će se i dalje raditi na tomu da operacija bude vrednovana poput ostalih kao što su Maslenica, Bljesak ili pak Oluja.
U sklopu obilježavanja 28. godišnjice osnutka 55., odnosno 77. samostalnog bataljuna ZNG-a odigrani su i sportski susreti. (RGP)