Objavljeno: 22/09/2016

Obilježena 25. godišnjica četničkih zločina u Ivanovu Selu

Teško je bilo bez oca, no mora se dalje živjeti. Strašno je što do sada nitko za taj zločin nije odgovarao-kazao je Alen Sedlaček, kojemu je otac ubijen

/slika/vijesti/2016/2016_09/2016_09_664_x_495/160922_i_selo_komemoracija.jpg

U nazočnosti njihovih obitelji, rodbine, prijatelja i suboraca, jučer su na spomen groblju u središtu Ivanova Sela položeni vijenci u spomen na 14 poginulih u Domovinskom ratu u tom naselju, te je služena sveta misa. Time je obilježena 25. godišnjica stravičnoga masakra u Ivanovu Selu, koji su za svojeg krvavoga pira priredili srbočetnici. Toga su dana ubili sedam, a ranili osam osoba. Među ubijenima je bio i otac Alena Sedlačeka, koji je tada imao samo 11 godina i samo je dan ranije zajedno s četiri godine starijom sestrom, te još brojnom drugom djecom iz toga naselja otputovao u Republiku Češku.-Teško je bilo bez oca, no mora se dalje živjeti. Strašno je što do sada nitko za taj zločin nije odgovarao, a i dok se o brojnim drugim stradanjima u Hrvatskoj govori na nacionalnoj razini, o ovima u Ivanovu Selu uopće ne-kazao je Alen Sedlaček.
Vijence su položili čelnici Grada Grubišnoga Polja, saborski zastupnik Miro Totgergeli i čelnci braniteljskih udruga, te članovi tadašnjega Interventnoga voda iz Daruvara. Svetu misu u crkvi Presvetoga Srca Isusova predvodio je kancelar Bjelovarsko-križevačke biskupije i vojni kapelan Damir Vrabec. Nakon polaganja vijenaca hrvatsku himnu izvele su članice zbora Zdenčanke, a prigodan program izveli su učenici osnovne škole.
Nazočne je s kronologijom događaja tijekom rata u tom naselju upoznao Franjo Pintera, član tadašnjega mjesnog stožera.-Bila je subota kada je neprijatelj nešto prije osam sati minobacačima počeo gađati središte sela, ulice Brijeg, Ilovsku i Prašku. Puca iz automatskog oružja. Uspijeva potisnuti naše snage i Ulicom brijeg ispred sebe tjera kolonu zarobljenih. U blizini mjesnoga doma 'bov' pogađa kolonu i ubija šestero ljudi, a pet ranjava-kazao je F. Pintera.
Podsjetimo, u rano jutro 21. rujna 1991 godine četnici, koji su pomno isplanirali svoj pogrom, dignuli su u zrak most preko potoka Peratovice u Grubišnom Polju kako bi spriječili intervenciju grubišnopoljskih snaga, te tada počeli svoj krvavi ples po Ivanovu Selu paleći, zlostavljajući i ubijajući mještane. U naselje su ipak takozvanom cestom spasa preko Šuplje Lipe uspjeli ući pripadnici Interventnoga voda iz Daruvara i tako osigurali oslobođenje naselja i potjerivanje četnika na povlačenje.
Toga dana poginulo je sedam osoba, među kojima su i dvojica pripadnika Interventnoga voda iz Daruvara, a ranjeno je 12 osoba. Valja reći da je Ivanovo Selo bilo metom nekoliko četničkih minobacačkih napada u Domovinskom ratu, a ukupna bilanca stradanja je 14 poginulih, među kojima su i dvojica pripadnika Interventnoga voda iz Daruvara, te deseci ranjenih.(RGP)