Objavljeno: 08/09/2017

Napreduju radovi na postavljanju 35 kilovoltnog kabela

Riječ je o kabelu kojim će se do trafostanice u Malim Zdencima isporučivati električna energija iz energane Energostatika u Industrijskoj zoni.

/slika/vijesti/2017/2017_09/2017_09_664_x_495/170908_radovi_kabel.jpg

Uz dionicu državne ceste D5 od trafostanice u Malim Zdencima do Ulice Andrije Hebranga u Grubišnom Polju, odnosno do Ulice Terezije Bernardete Banje i Industrijske zone u Grubišnom Polju u tijeku su radovi na polaganju 35 kilovoltnog električnoga kabela kojim će ta trafostanica biti spojena s energanom koju u Industrijskoj zoni u Grubišnom Polju gradi tvrtka Energostatik.
Naime, poznato je da se u zoni gradi energana jačine 5 megavata, koja će spaljivanjem drvene sječke proizvoditi električnu energiju i isporučivati ju u elektroenergetski sustav HEP-a, a pri tomu proizvoditi toplinsku energiju jačine 6,5 megavata. No, kako bi se električna energija mogla isporučivati u sustav bilo je potrebno položiti 35 kilovoltni kabel u dužini od 4,5 kilometra.
Investiciju kabelskoj spoja energane i trafostanice izvođač je preuzeo od HEP-a, a Grad Grubišno Polje je stvorio okvire kroz ciljane izmjene Prostornoga plana uređenja grada.
Na preuzimanje te obveze od HEP-a Energostatik se odlučio kako bi ubrzao posao, jer cijelu svoju investiciju žele završiti u zadanom roku, odnosno u 18 mjeseci. Valja podsjetiti da će u tom okviru biti izgrađena i sušara za drvo kapaciteta 2600 prostornih metara. Riječ je o investiciji vrijednoj 34 milijuna eura.(RGP)