Objavljeno: 19/04/2019

Misama večere Gospodnje na Veliki četvrtak započelo Vazmeno trodnevlje

I ove godine je župnik Većeslav Magić mladima župe, koji su bili u ulozi apostola, simbolično oprao noge

/slika/vijesti/2019/2019_04/2019_04_664_x_495/190419_pranje_nogu.jpg

Veliki je petak, kršćanski spomendan muke i smrti Isusa Krista. Dio je to Vazmenoga trodnevlja koje je jučer započeto Velikim četvrtkom. Sinoćnja misa večere Gospodnje je spomen na posljednju večeru koju je Isus imao sa svojim učenicima, kada im je i oprao noge. I u grubišnopoljskoj župi sv. Josipa je na misi u 19 sati župnik Većeslav Magić mladima župe, koji su bili u ulozi apostola, simbolično oprao noge.
Na Veliki petak je zabranjeno slaviti sveta misna otajstva. U crkvama u kojima su ogoljeni oltari, bez križa, svijećnjaka, cvijeća bit će obavljeni obredi Velikog petka koji se sastoje od službe riječi, klanjanja križu i sv. pričesti. Obredi u Grubišnom Polju započinju u 16, u Velikim Zdencima u 18 sati, a u župi Presvetog Srca Isusova u Ivanovu Selu u 15 sati. Na današnjem će obredu u Grubišnom Polju sudjelovati mladi župe čitajući Muku po Ivanu.
Sutra na Veliku subotu crkve su otvorene za obilazak Isusova groba, a uvečer s početkom u 20 sati je vazmeno bdijenje u Grubišnom Polju i Ivanovu Selu. Ono se sastoji od blagoslova ognja, čitanja, posvete vode, ispovijesti vjere i drugih obreda Velike subote uključujući i blagoslov jela. No, blagoslov jela bit će i još nekim naseljima. Tako će grubišnopoljski župnik blagoslov jela obaviti u 17 sati i u Velikoj Barni, 17.30 u Lončarici, u 18 u Dapčevačkim Brđanima, te u 18,30 u Maloj Peratovici. Svete mise na Uskrs su u Grubišnom Polju u 8,30 i 11 sati, a u Velikim Zdencima u 9,45 sati te Ivanovu Selu u 11 sati. Na Uskrsni ponedjeljak mise će biti u isto vrijeme kao i na Uskrs, uz izuzetak u Grubišnom Polju, gdje poldanje neće biti, već će u 18 sati svetu misu služiti pater Christoph Horn, voditelj Šenštatskog pokreta u Hrvatskoj. (RGP)