Objavljeno: 20/11/2014

MEĐUNARODNI DAN DJETETA Mali gradonačelnik zna o pravima djeteta

-Djeca trebaju imati pravo na roditelje, školovanje, čitanje, učenje, jedenje, spavanje i na prijatelje-kazao je u programu Radija Grubišnoga Polja Adam Delić

/slika/vijesti/2014/2014_11/664_x_495/11_20_mali_gradonac_radio.jpg

Konvencija o pravima djece usvojena je na današnji dan 1989. godine na glavnoj skupštini UN-a. O pravima djece danas su u emisiji Radija Grubišnoga Polja govorili novi dječji gradonačelnik Adam Delić, njegov zamjenik Ivan Barto, voditeljica Malog gradskog vijeća Ana Ivšić i viša stručna suradnica za razvoj grada Mirjana Starčević.
Osnivanje Malog gradskog vijeća bio je jedan od uvjeta za dobivanje statusa grada prijatelja djece. Tu titulu Grubišno Polje dobilo je 14. studenog 2012. godine i tada je formiran prvi saziv Malog gradskog vijeća.
Dječje zahtjeve u protekle dvije godine Grad je popratio sa 120 tisuća kuna opremivši postojeća i izgradivši nova dječja igrališta. To je samo dio zahtjeva Mmalog gradskog vijeća.-Njihovi zahtjevi su bili uređenje dječjih igrališta, opremanje biciklističkih staza, raspravljali su o nasilju u školi, ekologiji, organiziranju humanitarnih akcija i tom prilikom su organizirali onu izrade nakita za djecu Dječjeg vrtića Tratinčice, te su izrađeni nakit prošle godine povodom sv. Nikole i poklonili-rekla je M. Starčević.
Na inicijativu prošlog saziva malih vijećnika Udruga mladih Grubiša pokrenula je održavanje manifestacije Dana sporta. Dio zahtjeva realizirat će se u idućem razdoblju, poput biciklističkih staza, uređenje zelenih površina i veći broj klupa i koševa oko škole, te osnivanja izviđača.
Što je zadaća novog saziva malog gradskog vijeća objasnila je Ana Ivšić.-Malo gradsko vijeće bi trebalo sudjelovati svojim prijedlozima i aktivnim radom u osmišljavanju i donošenju odluka koje su, naravno, od interesa za svu djecu s područja grada jer članove Malog gradskog vijeća čine djeca s cijelog područja Grubišnoga Polja. Isto tako mladi gradonačelnik i njegov zamjenik tu su zato da sudjeluju na svim manifestacijama važnima za grad-kazala je A. Ivšić.
Dječjih je prava mnogo, dio njih poznaje i mali gradonačelnik Adam Delić.-Trebali bi imati pravo na roditelje, na školovanje, čitanje, učenje, jedenje, spavanje i na prijatelje-kazao je u programu Radija Grubišnoga Polja A. Delić.(RGP; foto: D. Čvek)