Objavljeno: 09/05/2016

Hrvatski i vojnici 12 zemalja položili vijence i zapalili svijeće grubišnopoljskim braniteljima

Dio je to bogatoga programa u sklopu 'Prvi za Hrvatsku', natjecanja za najboljeg vojnika OS RH, koje se odvija na VV Gakovo i u Grubišnom Polju

/slika/vijesti/2016/2016_05/2016_05_664_x_495/160509_natjecanje_vojno1.jpg

Na vojnom vježbalištu "Gakovo" i području Grubišnoga Polja od 6. do 12 svibnja održava se Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH "Prvi za Hrvatsku 2016". Peto je to po redu natjecanje, odnosno provjera spremnosti i uvježbanosti pripadnika OS RH, a cilj mu je pokazati spremnost i znanje, te vojničke vještine, kao i stupanj psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadaća pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja.
-Svrha je da se na jednom mjestu pripadnici OS RH usporede s onim što znaju i umiju, ali da se razviju kontakti i s onima savezničkih i partnerskih zemalja, jer su na natjecanju, koje je međunarodnoga karaktera, pripadnici oružanih snaga 12 drugih država. Natjecanje je vrh cjelogodišnje vojne obuke i vojničkoga rada i prigoda da se na ovaj način pojedinci istaknu i budu nagrađeni-kazao je stožerni časnik za odnose s javnošću OS RH, bojnik Branimir Gaćina Bilin. Slično natjecanje provodilo se i tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća pod nazivom "Prvi do Knina, prvi do slobode".
Natjecanje je otvoreno u petak na Vojnom vježbalištu Gakovo, gdje se već priprema  svih 146 natjecatelja od kojih su 112 pripadnici Hrvatske vojske, a 34 iz drugih dvanaest država.-Tu moram naglasiti da je među 12 naših pripadnika jedna pripadnica, a među stranima njih tri-kazao je bojnik Gaćina Bilin. Svi će se oni u četvrtak natjecati u brojnim vještinama s opremom teškom 17,6 kilograma, među kojima je i prelazak pješice puta dugog 42 kilometra.
No, prije kvalifikacija koje su na rasporedu u srijedu, sudionici su i predahnuli posjetivši danas Grubišno Polje. Tijekom prijepodneva predstavnici Hrvatske vojske, Grada Grubišnoga Polja, Bjelovarsko-bilogorske županije te pripadnici stranih vojnih delegacija položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomenika grubišnopoljskim braniteljima.
Dobrodošlicu je sudionicima natjecanja, oraganizatoru i svih gostima uputio grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh. U obraćanju je naglasio zahvalnost što su se svi došli pokloniti braniteljima, žrtvama Domovinskoga rata, koje je naš grad dao u borbi protiv tada treće vojne sile u Europi.-Sve nedostatke i inferiornost ovdašnji branitelji nadomjestili su domoljubljem i zajedništvom, jer su branili svoj dom i svoju zemlju. Svima vama, cijenjeni vojnici želim da mirovinu u ovom časnom pozivu dočekate u miru bez ratovanja, jer u ratu su svi gubitnici-kazao je Z. Mađeruh. 
Nakon polaganja vijenaca i svijeća natjecatelji su obišli i spomen sobu Udruge Bilogora '91, gdje su pogledali stalni postav o događajima u Domovinskom ratu na ovom prostoru, te su pogledali i prigodnu prezentaciju, s kojom su ih domaćini upoznali o tijeku rata na ovom području, te prvoj uspješnoj  vojno-redarstvenog operaciji Otkos 10 kojom je oslobođen prvi okupirani prostor Republike Hrvatske.
Kako natjecanje ne bi prošlo daleko od očiju javnosti, organizator se potrudio okupiti i građane. Naime, danas će na igralištu srednje škole Bartola Kašića s početkom u 19.30 sati koncert održati  Klapa HRM-a "Sv. Juraj" i Jazz orkestar OS RH.
Samo natjecanje se održava u četvrtak koje će biti popraćeno brojnim, građanima vrlo zanimljivim sadržajima. Više o natjecanju pogledajte OVDJE (RGP)