Objavljeno: 02/03/2015

Grubišnopoljski vjernici hodočastili u središte biskupije

Hodočašće je dio proslave 5. godišnjice uspostave Bjelovarsko-križevačke, najmlađe hrvatske biskupije

/slika/vijesti/2015/2015_03/2015_03_664_x_495/150302_hodocasce_katedrala.jpg

20. ožujka ove godine bit će obilježena 5. obljetnica uspostave Bjelovarsko-križevačke biskupije. Naime, 5. prosinca lani obilježena je 5. godišnjica otkako je papa Benedikt XVI bulom “De maiore spirituali bono” proglasio Bjelovarsko-križevačku biskupiju i imenovao prvog biskupa, a 20. ožujka bit će proslavljena 5. obljetnica njegova zaređenja, koje je ujedno označilo i uspostavu biskupije.
Kako na proslavi obljetnice biskupije ne bi prisustvovali samo svećenici već i veliki broj vjernika, biskupija je odlučila pozvati vjernike sedam crkvenih dekanata.Tako će svake subote i nedjelje sve do proslave obljetnice 20. ožujka u biskupiji biti održano sedam susreta s vjernicima.-To je zamišljeno kao upoznavanje vjernika s biskupom, biskupijom, s ustrojstvom, da se razgleda i upozna katedrala i biskupija, a s druge strane da se i ljudi u dekanatu međusobno upoznaju-kazao je preč. Većeslav Magić, grubišnopoljski župnik i dekan garešničkoga dekanata. On je protekloga vikenda na hodočašće u biskupiju predvodio vjernike garešničkoga dekanata, kojemu je on na čelu, a kojemu pripadaju i tri grubišnopoljske župe.
Susret je u 10,30 započet uvodnim razmatranjem o crkvi. U 11 sati je održana svečana sveta misa koju je predvodio biskup msgr. Vjekoslav Huzjak, a koncelebrirali svećenici dekanata, te preč. Josip Stipančević, katedralni župnik i dekan bjelovarskog dekanata. Poslije mise je biskup sa suradnicima ručkom počastio sve pridošle goste i s njima vrijeme proveo u ugodnom razgovoru, a potom je u katedrali sv. Terezije Avilske moljen križni put.-Hodočašća dekanata su u stvari priprema za glavnu proslavu 5. obljetnice uspostavljanja biskupije-dodao je preč. Magić. Svečanu svetu misu toga dana predvodit će kardinal msgr. Josip Bozanić, koji je biskupa Huzjaka i zaredio. Na povratku iz biskupije grubišnopoljski vjernici su posjetili i biskupijsko svetište Majke Božje u Novoj Rači.(RGP)