Objavljeno: 02/06/2015

Grubišno Polje je ponosno na svoje Rome!

Gradonačelnik Zlatko Mađeruh razgovarao sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem o izgradnji doma u Stalovici, koju će Grad sufinancirati

/slika/vijesti/2015/2015_06/2015_06_664_x_495/150602_romi_dom_stalovica.jpg

Jučer su se u njegovu uredu sastali gradonačelnik Zlatko Mađeruh i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi. Tema razgovora bila je daljnja suradnja na unaprjeđenju života pripadnika romske nacionalne manjine na području grada. Naime, gradonačelnik je uime grada sa Savjetom za nacionalne manjine potpisao ugovor o sufinanciranju izgradnje društvenoga doma za Rome u grubišnopoljskom naselju Stalovici. To je već peti dom koji se za tu nacionalnu manjinu u Hrvatskoj gradi otkako je on saborski zastupnik, kazao je Kajtazi.-Kako smo i dogovorili bit će dovršen temelj i koji red blokova, jer za toliko su radova osigurana sredstva. A kako vjerujem da ću i u narednom mandatu biti saborski zastupnik romske nacionalne manjine, dom ćemo do kraja mog drugog mandata zasigurno dovršiti-kazao je V. Kajtazi.
Dom će romskoj zajednici biti od velikoga značaja, jer će se njime pokrenuti niz drugih aktivnosti te manjine, i potaknuti njezinu integraciju i približavanje većinskog stanovništva k Romima.-Radit će se na igraonici za djecu, organizirati sastanke i sve drugo potrebno za jedno naselje kao što je Stalovica-navodi saborski zastupnik.
Gradonačelnik Z. Mađeruh je istaknuo da su Romi u Grubišnom Polju ravnopravni sudionici svih pora gradskoga života, te stoga i zaslužuju sve uvjete kao i ostali građani. Posebno je pohvalio sudjelovanje i ulogu mnogih pripadnika romske nacionalne manjine u Domovinskom ratu i obrani grada.-Mi nemamo ni jednu primjedbu vezanu uz Rome, kakve se mogu čuti iz drugih sredina. Dapače, Grubišno Polje je ponosno na svoje Rome i sve ono što će im biti pruženo su zaslužili-kazao je gradonačelnik.
V. Kajtazi je napomenuo i to kako od sve 22 nacionalne manjine koje žive u Hrvatskoj samo Romi imaju dva strateška dokumenta Vlade: Nacionalnu strategiju za Rome i akcijski plan Desetljeće za Rome od 2005. – 2015, koji su i lokalnim samoupravama temelj za što veću pomoć i integraciju pripadnika romske nacionalne manjine u društvo: od obrazovanja, preko stanovanja, do zapošljavanja i zdravstvene skrbi.(RGP)