Objavljeno: 14/11/2016

Gradski projekti spremni, čekaju se natječaji ministarstava i fondova

Među nekima je uređenje prilaznog puta prema odlagalištu otpada, odnosno komunalnoj zoni Prdavac, te nadogradnja vrtića

/slika/vijesti/2016/2016_11/2016_11_664_x_495/161114_odlagaliste_asfalt.jpg

Poznato je da se Grad Grubišno Polje posljednjih godina u provedbi pojedinih infrastrukturnih i drugih projekata uvelike oslanja na bespovratni novac kako pojedinih ministarstava, tako i fondova i drugih izvora. Time se uvelike štedi proračunski novac i ostavlja prostor za druge intervencije na području grada. No, s govornice nedavne svečane sjednice u povodu Dana grada gradonačelnik Zlatko Mađeruh je potvrdio kako su ove godine zbog političkih turbulencija  izostali pojedini natječaji na koje je Grad računao.
Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja u EU fondova Davor Huška na sjednici je, pak,  najavio da će već prije kraja godine biti objavljeni natječaji i tom prilikom poručio da valja imati pripremljene projekte kako bi se novac mogao ostvariti. 
Upravo je Grad Grubišno Polje po tom pitanju ažuran, jer u pričuvi već ima nekoliko projekata koji samo čekaju objavu natječaja. Među njima je jedan prema podmjeri 7.2.2. Programa ruralnoga razvoja 'Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta', u okviru kojega Grad planira urediti prilazni put prema odlagalištu otpada, odnosno komunalnoj zoni Prdavac.-U toj zoni planiramo urediti odlagalište građevinskoga otpada, reciklažno dvorište i azil za napuštene životinje-kazao je gradonačelnik Zlatko Mađeruh. Izgradnja prilaznoga puta komunalnoj zoni stajala bi 3,6 milijuna kuna.
Pripremljeni su i projekti za druge podmjere, odnosno onu 7.4, predviđenu za ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Riječ je o dogradnji vrtića s izgradnjom manje sportske dvorane, vrijednoj 7,2 milijuna kuna. -Između uređenja gradskoga trga i dogradnje vrtića, Grad se ipak odlučio za opciju uređenja vrtića-kazao je gradonačelnik. 

A nakon što su se zbog propusta u projektiranju rekonstrukcije vodotornjeva pojavili zastoji u provedbi toga projekta, grubišnopoljski je gradonačelnik Zlatko Mađeruh najavio susret s predstavnicima Hrvatskih voda kako bi se iznašlo rješenje i projekt uredno nastavio. Podsjetimo, riječ je o važnom infrastrukturnom projektu kojim će biti će postignuta veća sigurnost opskrbe pitkom vodom, te svakako veća kvaliteta vode na području našega grada. Opsežan je to projekt vrijedan 5.3 milijuna kuna, koji se financira iz Projekta EIB i CEB „Financiranje vodno-komunalne infrastrukture“, u kojemu Grad Grubišno Polje sudjeluje s 10 posto. A počeli su i radovi na postavljanju kanalizacijskog kolektora u Ulici 30. svibnja i Ulici braće Radića sa spojem na retencijski bazen. Riječ je o projektu kojim će se trajno i kvalitetno riješiti odvodnja otpadnih voda iz te ulice, ali i iz sjeverozapadnoga dijela grada, te će se istovremeno će do pročistača otpadnih voda u Orlovcu Zdenačkom dovesti nove količine gradske kanalizacije i optimizirati njegov rad. Riječ je o projektu vrijednom milijuna i 561 126 kuna s PDV-om.(RGP)