Objavljeno: 19/02/2015

Grad provodi dva projekta vrijedna ukupno oko osam milijuna kuna

Retencijski bazen potreban je za funkcionalnost pročistača otpadnih voda, a rekonstrukcija vodosustava će osigurati bolju opskrbu vodom

/slika/vijesti/2015/2015_02/2015_01_664_x_495/150219_vodotoranj.jpg

Grad Grubišno Polje provodi projekt izgradnje retencijskog bazena RB2 sa kanalizacijskim kolektorom A u dužini oko 216 m u Grubišnom Polju i projekt rekonstrukcije vodoopskrbnog sustava u Grubišnom Polju i Velikim Zdencima. Njihova ukupna vrijednost je oko osam milijuna kuna, pojasnio je prvi čovjek grada Zlatko Mađeruh, dodajući da su se oba programa našla u proračunu Hrvatskih voda ( kredit EIB/CEB ) koje će ih financirati s 90 posto, a s 10 posto Grad Grubišno Polje.-Za retencijski smo se bazen cijelu prošlu godinu borili da uđe u program Hrvatskih voda jer je to važna investicija kako bi u funkciju stavili pročistač otpadnih voda. Naime, on bi trebao spojiti ulične kanalizacije u kolektor koji bi komunalne vode dovodio do samog pročistača-kazao je gradonačelnik.
Pročelnik za stambeno komunalne poslove i uređenje prostora Željko Margeta je rekao da se s projektom gradnje retencijskog bazena daleko otišlo. Naime, kako sada stvari stoje, putem tvrtke Bjelovarsko-bilogorske vode kao investitora izabran je izvođač radova Brana iz Virovitice. Investicija je 428 000 kuna neto.-Čim vremenski uvjeti dozvole počet će radovi, a u dogovoru s nadzorom i stručnim službama, radovi bi trebali biti gotovi u roku od dva mjeseca od njihova početka-kazao je pročelnik Margeta, procjenjujući da će retencijski bazen biti gotov do početka srpnja.
Po pitanju rekonstrukcije vodoopskrbnog sustava, koji obuhvaća i vodotornjeva sa spojem na regionalni vodosustav Bjelovar – Daruvar, dokumentacija je uglavnom pripremljena. Investicija je 7,3 milijuna kuna. No, s obzirom na to da će od dijela tog projekta koristi imati i susjedne lokalne samouprave Končanica, Daruvar, Dežanovac i Garešnica, s njihovim se čelnicima razgovaralo o mogućnostima njihovog sufinanciranja u okviru 10 postotnog udjela koji se odnosi na spojni cjevovod sa crpnom stanicom i angažiranom snagom i koji je obveza lokalnih samouprava u tom projektu koji će s 90 posto financirati Hrvatske vode. Riječ je o ukupno oko 350 000 kuna troška koji bi se trebao raspodijeliti između ta dva grada i dvije općine.
Gradonačelnik je napomenuo da bi projekt rekonstrukcije vodoopskrbnog sustava u Grubišnom Polju i Velikim Zdencima trebao osigurati nesmetanu opskrbu građana vodom, odnosno izbjeći situacije  poput nedavne kada su pojedini dijelovi grada zbog kvara na pumpama tri dana bili bez vode.(RGP)