Objavljeno: 23/08/2017

Grad podupire pregled prskalica i raspršivača

Dio je to subvencija u okviru opsežnoga programa potpora u poljoprivredi

/slika/vijesti/2017/2017_08/2017_08_664_x_495/170823_prskalice.jpg

Prekjučer je na starom sajmištu u Velikim Zdencima održan pregled prskalica i raspršivača, odnosno poljoprivrednih priključaka, na koji je svoje priključke dovezlo pet poljoprivrednika. Naime, u skladu sa Zakonom i pravilnikom o održivoj uporabi pesticida strojevi za njihovu primjenu podliježu redovitim pregledima svake tri godine kako bi se utvrdilo ispunjavaju li sve potrebne sigurnosne, ekološke i zdravstvene zahtjeve.
Od kraja studenog 2016. godine, pak, svi vlasnici uređaja bez valjanog pregleda i znaka ili s isteklom registracijom uređaja su u prekršaju i podliježu zakonskim kaznama koje se kreću od dvije do 15 000 kuna. Ovdje valja napomenuti da Grad Grubišno Polje, pored ostalih mjera u poljoprivredi, poljoprivrednicima sa svojeg područja subvencionira ispitivanje uređaja za zaštitu bilja odnosno prskalica i raspršivača i to u iznosu od 100 kn po pregledu uređaja.
Obrazac zahtjeva moguće je preuzeti na službenim stranicama Grada (Mjera 1. Prijavni obrazac) ili osobno u Upravnom odjelu za gospodarstvo Grada Grubišnoga Polja, Trg bana Josipa Jelačića 1 u sobi 29.
Naredni termin organiziranog pregledavanja prskalica i raspršivača zakazan je za 1. rujna od 8 sati na grubišnopoljskoj gradskoj tržnici, odnosno u isto vrijeme i u Ivanovu Selu nasuprot crkve. (RGP)