Objavljeno: 21/02/2019

Grad će biti dijelom 75 milijuna kuna vrijednog projekta uvođenja širokopojasnog Interneta

Projekt će se provoditi u suradnji s Gradom Daruvarom i Općinama Končanice, Đulovca, Sirača i Dežanovca

/slika/ponavljajuce/a_150430_grb_praznikrada.jpg

U daruvarskom Darkomu održan je sastanak koordinacije gradonačelnika i načelnika Daruvara i Grubišnoga Polja, Končanice, Đulovca, Sirača i Dežanovca. Većina tema odnosila se na odnose četiriju općina i grada Daruvara, dok je jedna bila u kojoj svoj interes vidi i Grad Grubišno Polje. Riječ je o razvoju širokopojasnog Interneta. Naime, Grad Daruvar bio bi nositelj velikoga projekta uvođenja širokopojasnog Interneta na području dvaju gradova i četiriju općina.
Na sastanku je ispred Grada Grubišnoga Polja bio zamjenik gradonačelnika Zlatko Pavičić.-28. veljače će biti otvoren natječaj na koji će Grad Daruvar kao nositelj prijaviti projekt za postavljanje infrastrukture za širokopojasni Internet na području tih šest lokalnih samouprava-kaže Z. Pavičić. Idući korak prije otvorenja natječaja je javno savjetovanje o cijelom projektu. Na koordinaciji su predstavljena i dva modela financiranja.-Prema A modelu vlasnik infrastrukture je operater, pri čemu Daruvar aplicira, a ministarstvo provodi javnu nabavu, bira izvođače radova i ostalo. Omjer financiranja je 85 posto Europska unija, a 15 posto operater, odnosno gradovi i općine. Model B je da su gradovi i općine vlasnici, pri čemu moraju participirati u ukupnom iznosu s 15 posto. Ukupan iznos projekta se procjenjuje na 75 milijuna kuna-kaže zamjenik gradonačelnika. Pri tomu bi oko 30 posto cijeloga projekta bilo na području Grada Grubišnoga Polja.
Prođe li taj projekt svaki pedalj područja Grubišnoga Polja bit će pokriven brzim Internetom. No, valja napomenuti da to ne znači da će Internet biti besplatan, već brz.(RGP)