Objavljeno: 11/07/2020

Glavni oltar crkve sv. Josipa od jučer je u zagrebačkom ateljeu na restauraciji

Oltar s kipovima zaštitnika sv. Joispa i suzaštitnika sv. Petra i Pavla trebao bi novim sjajem zasjati najkasnije do 1. studenog

/slika/vijesti/2020/2020_07/2020_07_664_x_495/200711_oltar_obnova_1.jpg

Od jučer kipovi njezina zaštitnika sv. Josipa, i suzaštitnika svetih Petra i Pavla, više nisu u crkvi sv. Josipa ! Naime, zajedno s glavnim crkvenim oltarom premješteni su u umjetnički atelje u Zagrebu gdje će u narednom mjesecima biti restaurirani. Naime, ranije su najave govorile da je nakon zidova i podnoga grijanja na redu obnova triju oltara, glavnoga i dva pokrajnja, a s obzirom na količinu odobrenoga novca na redu je bio pokrajnji, onaj Presvetoga Srca Marijina. No, ipak ima promjena u planovima.-Otvorile su se nove mogućosti da možemo obnoviti glavni oltar. Ministarstvo kulture je osiguralo 70 000 kuna, za što sam potpisao ugovor, dok će preostalih 20 000 kuna  osigurati župa-rekao je župnik preč. Većeslav Magić. Kaže kako je, iako se to odozdo nije vidjelo, nakon što su kipovi po prvi puta nakon 113 godina skinuti s njihovih postolja, evidentno da su poprilično oštećeni i vape za rekonstrukcijom.
Oltar se od jučer nalazi u rukama restauratora i konzervatora obrta DOK-ART, koji je obavljao i prethodnu obnovu zidova crkve.-Bit će primijenjen kompletan restauratorsko-konzervatorski postupak čišćenja, uklanjanja preslika i čišćenje zlata i restitucija elemenata koji nedostaju na mjestima zlata. To je vrlo osjetljiv posao. Riječ je o drvetu, ono uvijek radi i moramo u ateljeu osigurati uvjete vlažnosti kakvi su ovdje u crkvi-pojasnio je Andrej Dokić, diplomirani restaurator i konzervator suvlasnik obrta.
Glavni i pokrajnji oltari te propovjedaonica u crkvi sv. Josipa postavljeni su 1907. godine. Prema narudžbi tadašnjega župnika preč. Ivana Nepomuka Jemeršića izrađeni su u ateljeu talijanskog umjetnika Ferdinanda Stuflessera. Nakon što bude obnovljen i na svoje mjesto do 1. studenog vraćen glavni oltar, na redu je obnova pokrajnjih oltara i propovjedaonice.
Sakristanka č.s. Danimira izuzetno je sretna što će biti obnovljeni kipovi, koje niti ona koja svakodnevno brine o izgledu crkve, nikada nije vidjela tako blizu, iako je u toj župi od 1972. godine ! (MP)