Objavljeno: 26/03/2020

Dobrovoljno darivanje krvi uz važno pridržavanje svih mjera o sprječavanju zaraze COVID-om-19

Ako ste u zadnjih mjesec dana boravili izvan Hrvatske, nemojte pristupati akciji, jedna je od važnih odrednica

/slika/vijesti/2020/2020_01/2020_01_664_x_495/200113_krv.jpg

Gradsko društvo Crvenoga križa Grubišnoga Polja najavilo je za ponedjeljak 30. ožujka akciju dobrovoljnog darivanja krvi, budući da su zalihe krvi u Hrvatskoj na vrlo niskim razinama. Tom povodom, a zbog trenutne situacije GDCK-a je objavilo obavijest, koju vam prenosimo u cijelosti:

Poštovani darivatelji krvi,

u skladu s našom ranijom obavijesti, uputama Ministarstva zdravstva i dogovorom s transfuziološkom službom iz Zagreba i dalje provodimo akcije darivanja krvi.
Svjedoci smo situacije i vremena u kojem živimo, ali uza sve mjere opreza imamo odgovornost pomoći bolesnicima čiji život ovisi o liječnicima i terapijama koje moraju svakodnevno primati s posebnim naglaskom na onkološke bolesnike, a krvni pripravci su svakodnevna potreba i u njihovom liječenju.
Svi darivatelji krvi dobro znaju da, ukoliko se osobno dobro osjećaju, mogu dati krv i dobro su došli uz poštivanje sljedećih mjera:

- Na putu od kuće do mjesta davanja, vatrogasnog doma u Grubišnom Polju, i na prostoru ispred vatrogasnog doma dužni ste pridržavati se mjera socijalnog distanciranja koje je propisao Stožer civilne zaštite RH.
- Od ulaska u dom i načina pristupa dužni smo slijediti i poštivati upute zdravstvenog osoblja i liječnika koji predvodi ekipu za uzimanje krvi.
- Prije davanja krvi dobro znate postupak: uzimanje uzorka krvi, liječničkog pregleda i intervjua koji provodi liječnik uz puno pitanja. A ovoga puta će zasigurno biti i dodatnih pitanja na koja se očekuju Vaši točni i iskreni odgovori. Jedno od pitanja je zasigurno jeste li u zadnjih mjesec dana boravili izvan Hrvatske ? Ako je Vaš odgovor potvrdan, nemojte pristupati ovoj akciji ! Ne zaboravimo sva pitanja su isključivo radi zaštite Vašega zdravlja i na taj način se odlučuje jeste li u tom trenutku prihvatljiv donator krvi. Samo Vaši točni i iskreni odgovori pomoći će u konačnoj odluci liječniku hoće li Vam omogućiti da darujete krv ili ne. Na tome vam unaprijed HVALA !
-  Nakon obavljenog davanja krvi na izlazu, u zamjenu za zahvalni obrok, predstavnik Crvenog križa uručit će Vam suhi obrok (sendvič) i nešto od napitaka.

I na kraju poštovani darivatelji, Vi činom darivanja krvi dokazujete da ste solidarni i humani ljudi, a ovoga puta pokažimo da smo i vrlo odgovorni u poštivanju zadanih propisa na putu do mjesta davanja krvi i povratku doma.
O svim eventualnim promjenama izvijestiti ćemo Vas putem Radija Grubišnog Polja.
Hvala Vam na razumijevanju i darovanoj krvi, a sve s ciljem da pomognemo bolesnima.

S poštovanjem,
Milorad Tomić, ravnatelj GDCK Grubišno Polje